12,9-inčni iPad Pro 2018. – Trebamo li i dalje računalo? | TEST

Je li iPad s ovim novim dizajnom, novim značajkama i novim dodacima uspio doći da faze da može zamijeniti računalo? Pa, znamo da je Appleov odgovor na ovo pitanje „da“. Ali što nam kaže korisničko iskustvo?

Trenutno živimo u razdoblju treće generacije iPada Pro. Prva generacija došla je u dva dijela: prvo je veći, 12,9-inčni model debitirao u jesen 2015. (tada je to bio najveći iPad), a pratio ga je manji, 9,7-inčni model u proljeće 2016. godine. Otprilike godinu dana kasnije, u ljeto 2017., stigla je sljedeća generacije – tom su prilikom dva modela različitih veličina istovremeno predstavljena javnosti. I sada, malo više od godinu dana kasnije, s radošću pozdravljamo najnoviju generaciju iPada Pro. Međutim, ono veliko pitanje i dalje stoji:

Trebamo li i dalje računalo ili bi iPad Pro s vremenom mogao zamijeniti laptope?

Znamo da je upravo to i cilj Appleu. Zapravo, to im je moto još od predstavljanja ove linije proizvoda. Objavili su čitav niz reklama na tu temu, ali vjerojatno je najupečatljivija ona u kojoj se pojavljuje pitanje „Što je to računalo?“.

Naravno, moguće je da su otišli malo predaleko, ali mi smo odlučili dublje ući u tu temu. Zato smo uzeli prvu generaciju iPada Pro s iOS-om, Apple Pencil i Smart Keyboard, te pokušali time zamijeniti laptop. Svima koji žele pokušati isto toplo savjetujemo da prvo pročitaju naša iskustva jer smo zaključili da bi iPad možda mogao zamijeniti laptop u nekim situacijama. Možda. Ako.

Među brojnim ograničenjima koja smo nabrojali, istaknuli smo da iOS nije macOS, te da je ta tranzicija skuplja varijanta (jer uz uređaj trebate kupiti i sve dodatke). Iskreno, nismo došli do konačnog odgovora, ali naginjali smo uvjerenju da iPad ne može zamijeniti laptop. Međutim, u međuvremenu smo došli do iOS-a 12 te dvije generacije naprednijeg iPada Pro. Zato se sada pitamo:

Je li ovo ona generacija koja bi zbilja mogla u potpunosti zamijeniti laptop?

Krenimo otpočetka

Prije no što pokušamo dati odgovor na to pitanje, bacimo oko na sve novine koje donosi iPad Pro 2018. u odnosu na prethodne generacije. Pa, promjena je mnogo i to u raznim aspektima. Neću se doticati sitnih promjena (ako vas to zanima, pročitajte naš raniji članak o tome), nego se usredotočiti na najvažnije stvari.

Zaslon je od sada uokviren znatno tanjim okvirima. Ne tankima kao na iPhoneu, ali promjena u odnosu na ranije generacije i više je nego uočljiva. Zahvaljujući tome, veličina kućišta mogla se smanjiti. Kada su počela kolati prva predviđanja vezana uz dizajn uređaja, javili su se redoviti paničari:

Kako ću ga moći držati ako ću prstom uvijek dodirivati zaslon?! Apple je gotov!

Odmah ću vas smiriti: tijekom sedmodnevnog testiranja iPada Pro, ni jednom mi se nije dogodilo da sam slučajno nešto dodirnuo na zaslonu ili imao bilo kakvu nenamjerno interakciju s njim. Iako je okvir tanak, uređaj se lako drži u ruci, a svi neželjeni dodiri i potezi spriječeni su na softverskoj razini. Stoga nema potrebe da vas to brine.

Postoji još jedna značajna promjena u dizajnu. Aluminijsko je kućište jako tanko, s kvadratnim rubovima, te dostupno u svemirski sivoj boji. U redu, o ukusima se ne raspravlja i nekim se korisnicima kvadratni rubovi neće svidjeti, ali meni je ovo VRH dizajna. Odličan je osjećaj držati ga u rukama i samo uživati u njemu, dodirivati ga i jednostavno ga upotrebljavati. Meni izgleda odlično, ne smeta rukama i ima najljepši dizajn do sada.

Na kraju, ne zaboravimo na dolazak Face ID-a. Prepoznavanje lica već se mnogo puta dokazalo, a jednako se lako upotrebljava na iPadu kao i na iPhoneu. Također, jednako je brzo i učinkovito. Najbolje je što funkcionira i kada je uređaj okomito i kada je vodoravno, pa ne trebate kriviti vrat kao pokvarena sova.

via GIPHY

iPad = Laptop?

Međutim, glavno pitanje nije koliko su ove promjene dobre, nego koliko one mogu pridonijeti izjednačavanju iPada i laptopa. Pa, iskreno, ni ova generacija nije osobito uspješna u tom pogledu. Zamjena zaobljenih rubova kvadratnim ne čini ovaj uređaj podobnijim za ozbiljniji rad. Ni zamjena Touch ID-a Face ID-om nema utjecaja na to. Da, sve su to zabavne i ugodne promjene, ali nisu revolucionarne i laptopi neće biti pokopani zbog njih.

Ipak, kada uređaj upotrebljavamo u kombinaciji s Apple Pencilom i Smart Keyboardom, napredak se osjeća. Oba ta dodatka znatno su napredovala. Apple Pencil 2 uspio je ispraviti sve nedostatke prve generacije, pa se sada lako puni, a zahvaljujući upravljanju gestama, obavljanje zadataka puno je tečnije. Uz to, uporaba Smart Keyboarda sasvim je ugodna, eventualno nedostaje pozadinsko osvjetljenje.

Vrlo važna promjena jest da je Apple dodao magnete na iPad Pro te na njegove dodatke, pa sada vrlo lako možemo pričvrstiti i olovku i tipkovnicu na tablet. Možda se to čini nebitnim, ali to znači da su nam sada svi dodaci za iPad odmah dostupni, te gotovo dio samog uređaja, kao tipkovnica na laptopu. To je definitivno korak bliže zamjeni laptopa iPadom.

Inače, sada se svi dodaci za novi iPad Pro povezuju putem USB-C ulaza, a ne Lightning konektora. Čak možemo povezati i vanjski zaslon. Dakle, još jedan pozitivan pomak prema zamjeni. Moram nadodati da tim ulazom možemo puniti iPhone i Apple Watch. To je još jedna stvar koju je do sada mogao samo laptop. Eto, došli smo do treće točke koja vodi ka zamjeni laptopa iPadom.

Nemojmo zaboraviti da smo sada već došli do iOS-a 12, čime se čitavo korisničko iskustvo znatno poboljšalo. Obavljanje više zadataka u isto vrijeme, upravljanje datotekama, dock i još mnogo toga. To su sve važne stvari koje su uvelike olakšale rad na tabletu.

Nadalje, iPad ima izdržljiviju bateriju od laptopa, gotovo jednako snažan hardver, više je prenosiv i ima odlične dodatke zahvaljujući USB-C ulazu, te sustav koji otvara mogućnosti za poslovno korištenje, a ne samo uporabu za zabavu. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Pa da, ali to i dalje nije dovoljno. Čak i kada bih želio upotrebljavati iPad za posao cijeli dan, ne bih mogao. Nije problem u samom tabletu, više u iOS-u. Svaki trud pada u vodu jer mobilni operativni sustav jednostavno nije dovoljan. Dobro, mogao bih napisati članak bez problema. Ali ja se bavim i zahtjevnijim zadacima kojima ovogodišnji iPad Pro ipak nije dorastao.

Dakle, Appleov tableti i dalje ne može zamijeniti laptop kao radni alat. Da, bliže smo tom cilju, ali još uvijek smo daleko od njega. S druge strane, što je s našim ljubljenim laptopima? Kako nam oni koriste doma, kada ih upotrebljavamo za zabavu?

Pa, usudio bih se reći da je iPad Pro bolji u tom pogledu. Savršen je za gledanje filmova, surfanje, igranje igara, dopisivanje, pa čak i za čitanje. Da, iPad Pro savršen je za takve stvari, ali za isto to dovoljan nam je i običan iPad.

I upravo je to osnovni problem ovog proizvoda: jednostavno mi nije jasno kome je namijenjen. Očigledno ne može zamijeniti laptop, a neuspješan je i u zamjeni standardnog, zabavnog iPada. Nekako mi se čini da od njega profitiraju samo oni korisnici kojima je Apple Pencil nezaobilazni poslovni alat. Dakle, grafičari i fotografi.

Ipak, nemojte me krivo shvatiti, zaljubio sam se u ovogodišnji iPad Pro na prvi pogled. Dizajn mi je prekrasan, zaslon i Face ID izvrsno funkcioniraju, a Apple Pencil i Smart Keyboard podižu stvari na sljedeću razinu. Stvarno osjećate da u rukama držite vrhunsku tehnologiju, pa da nema nabrojanih nedostataka, odmah bih ga odabrao kao svoj omiljeni uređaj.

Međutim, njegova početna cijena pomalo mi je odbojna – naime, uređaj, Apple Pencil 2 i Smart keyboard zajedno koštaju kao najosnovniji model MacBooka Pro. S obzirom na to da ne može zamijeniti laptop, to je dobra investicija samo za one korisnike koji si takvo što mogu lako priuštiti ili pak za one koji takav alat smatraju idealnim za posao kojim se bave.