5+1 koristan prečac za iPad

Novi iPadi imaju performanse koje se sve više mogu mjeriti s računalnim. Uz pomoć sljedećih trikova, možete izvući maksimum iz svog iPada.

Spoj iPada i tipkovnice mogla bi biti dobitna kombinacija za sve one koji u svakodnevnom radu ne trebaju puno ulaza i značajki koje donosi stolni OS. Ako koristite stalak za iPad, upravljanje dodirom može biti nezgodno, pa tu na scenu stupaju prečaci.

Za sljedeće savjete trebate samo tipkovnicu za iPhone/iPad, poput Magic ili Smart Keyboarda, ili pak bilo koji od dodataka koje je odobrio Apple.

Pretraživanje u Spotlightu

Spotlight vam omogućuje da pretražujete aplikacije, datoteke i usluge na svom računalu u samo par trenutaka. Ta je funkcija malo jednostavnija na iOS-u, ali može biti korisna ako upotrebljavate tipkovnicu.

Dovoljno je da pritisnete Command + Space i otvorit će se Obavijesni centar s prozorom za pretraživanje na vrhu. Tim putem možete pretražiti sadržaj svojih kontakata, mailova, poruka i karata. Istim prečacem zatvarate pretraživanje.

Prečaci za početni zaslon

Možete otvoriti početni zaslon pritiskom na Command + H i tako preskočiti klasično povlačenje i pritiskanje tipke Home.

Prebacivanje između aplikacija

Prebacivanje između aplikacija vrlo je važno, čak i ako samo pišete poruku. Srećom, dobar stari prečac Command + Tab s macOS-a funkcionira i na iOS-u. Pritiskom na tipku Shift ići ćete naprijed na popisu dostupnih aplikacija. U položenom načinu rada vidjet ćete popis od deset aplikacija, a portretnom načinu rada njih sedam.

Virtualna tipkovnica

Ponekad vam možda treba simbol koji nije na tipkovnici, ali ne znate kojom ga kombinacijom možete unijeti. U takvim vam je situacijama virtualna tipkovnica od velike pomoći. Samo trebate pritisnuti tipku Esc.

Stvaranje snimki zaslona

Pritiskom na bočnu tipku i tipku za pojačavanje glasnoće možete na najlakši način izraditi snimku zaslona. Ali ako s uređajem imate povezanu tipkovnicu, možete pritisnuti na Shift + Command + 3 te tako napraviti snimku zaslona i automatski je spremiti u zadanu mapu.

+1

Ako se navikavate na prečace na svom iPadu, čvrsto pritisnite tipku Command i otvorit će vam se popis svim korisnih prečaca koji su vam dostupni.