Apple lansirao novi 16-inčni MacBook Pro

Došao je najveći i najsnažniji član obitelji MacBook Pro uređaja, i to s impresivnim specifikacijama. Prekrasan zaslon, šest zvučnika, procesor s osam jezgri i nova tipkovnica.

Apple nudi svoje najsnažnije Mac uređaje, MacBooke Pro, u verzijama od 13 i 15 inča. Početkom ove godine krenule su glasine o većem modelu od 16 inča. Očekivali smo da će biti najavljen na ovogodišnjem WWDC-u, ali od profesionalnih uređaja tada su predstavljeni samo Mac Pro i Pro Display XDR. Rujanski je događaj prošao bez spominjanja MacBook uređaja, ali razni su izvori i dalje potvrđivali da će ove godine biti najavljen novi MacBook Pro.

A onda je Tim Cook objavio sljedeći video i komentar na Twitteru:

Veći zaslon

Novi MacBook Pro ima zaslon od 16 inča s 500 nita svjetlosti. Međutim, fizički parametri ostali su isti. Najvjerojatnije sliči MacBooku Pro iz 2015. od 15 inča s manjim rubovima. Taj je model savršen za usporedbu jer novi model nije tanji – upravo suprotno, dobio je na težini i deblji je 0.7 cm. A to je velika prednost.

Izgled se uglavnom nije mijenjao. Samo što je tipka ESC ponovno odvojena kao individualna tipka. Osim toga, četiri Thunderbolt 3 USB-C ulaza ostala su jednaka. Sve nas to navodi na zaključak da će Apple povući liniju 15-inčnog MacBooka Pro, te da ćemo od sada moći birati između modela od 13 i 16 inča.

Do osam jezgri

Novi 16-inčni MacBook Pro dolazi s dva različita tipa procesora. Uređaji su opremljeni Intelovim procesorima 9. generacije, a možete birati između šest jezgri s 2.6 Hz ili osam jezgri s 2.3 Hz. Drugim riječima, brzina je zagarantirana.

Najveća baterija do sada od 100 Wh nudi do 11 sati iskustva pretraživanja interneta ili gledanja filmova putem TV aplikacije.

Osnovni model stiže s DDR4 memorijom od 16 GB, te se može proširiti na 64 GB. U pozadini je i model s temeljnih 512 GB HDD-a ili 1 TB SSD-a, nadogradivo na 8 TB. Profesionalne značajke, profesionalna cijena.

Bolje ozvučenje

Appleovi inženjeri nisu zaboravili na ozvučenje. Novi MacBook Pro ima zvučni sustav sa šest zvučnika, koji puni prostor dramatičnim tonovima. Uključena su i dva woofera te bas s pola oktave nižim rasponom. Ugradili su i tri mikrofona studijske kvalitete, pa možete snimati zvukove u kvaliteti podcasta. Vidjet ćemo…

Magic Keyboard

Jedna od slabijih karika prethodnih modela MacBook uređaja bila je tipkovnica, koja je tijekom godina doživjela brojne promjene. Novi 16-inčni MacBook Pro opremljen je potpuno novim setom tipki, zajedničkog naziva Magic Keyboard.

Vidjet ćemo kakav je u praksi i vratit ćemo se s opširnijim testom, čim ga se uspijemo dokopati.