iOS 13 je objavljen i spreman za preuzimanje

Napokon je došao dan kojem se svi radujemo još od lipanjskog WWDC-a. Objavljena je najnovija verzija Appleovog mobilnog operativnog sustava. Nakon niza beta verzija, sada ga i vi možete instalirati na svoj iPhone.

Neka serveri rade – Apple je upravo objavio konačnu verziju iOS-a 13 za sve korisnike. Bez brige, možda će preuzimanje i instalacija novog sustava malo potrajati. Dok čekate da se taj proces dovrši, evo kratkog podsjetnika svih najboljih novih značajki.

Da biste pokrenuli preuzimanje, idite na Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera.

Iako ovim ažuriranjem ne biste trebali izgubiti podatke, učinite si uslugu i prvo napravite sigurnosnu kopiju svega što imate na svom iPhoneu. Možete odabrati opciju preko iClouda ili pak putem računala na iTunesu.

Dark Mode

Napokon, značajka koju smo toliko dugo čekali! Kao i cijeli sustav i zadane će aplikacije biti dostupne u tamnijim bojama. Štoviše, i pozadine će se moći učiniti tamnijima, s bogatijim nijansama. Bit će dostupno i automatsko prebacivanje iz tamnog u svijetli način rada i obrnuto, baš kao u macOS-u Mojave. Razvojni programeri imat će priliku prilagoditi svoje aplikacije da reagiraju na te automatske promjene.

Potpuno nova aplikacija Fotografije s jednostavnijim uređivanjem slika

Veća moć umjetne inteligencije omogućuje i jednostavnije stvaranje kolekcija fotografija. Nove značajke aplikacije Fotografije uključuju godišnje, mjesečne i dnevne popise fotografija. A uređivanje je znatno jednostavnije i transparentnije.

Sign In with Apple

Značajka Sign In with Apple kombinacija je najboljih rješenja dostupnih na tržištu, uz zaštitu cijelog Appleovog ekosustava. Sada je sustav za prijavljivanje nevjerojatno ugodan i siguran.

Što se tiče registriranja, možete birati između uporabe svoje e-mail adrese ili izraditi sasvim novi, nasumično dodijeljen račun. I vaša će lokacija biti skrivena od pogleda. Za kraj, tu su i sigurne opcije prijave u obliku Touch ID-a i Face ID-a.

Podsjetnici

Novi dizajn i inteligentnija uporaba donose sasvim novo iskustvo korištenja Podsjetnika. Imate mogućnost brže organizirati i pratiti svoje događaje, a integrirana aplikacija Poruke pomaže vam da što jednostavnije podijelite svoje zadatke s kim god želite.

Poruke

Novi vam sustav omogućuje da se identificirate na napredniji način, sa željenim imenom i fotografijom, Memojijem i Animojijem. O vama ovisi s kime ćete dijeliti te detalje. Štoviše, možete izrađivati različite naljepnice te ih kasnije koristiti u zadanim aplikacijama poput Poruka i Maila.

Siri

Siri sada ima prirodniji glas, a Siri prečaci bit će obogaćeni brojnim prilagodljivim opcijama.

CarPlay

Iako ovo nije najbolji odabir prema izboru proizvođača automobila, CarPlay donosi mnogo novih značajki. Upravljačka je ploča potpuno obnovljena i opremljena svijetlim i tamnim načinom rada koji se automatski aktiviraju i mijenjaju. Redizajnirane su i aplikacije Apple Music i Kalendar, a od sada je i Hey Siri dostupan u vašem automobilu.

Nove značajke za AirPods

Za sve je kriva Siri. Zahvaljujući njoj, AirPodsi sada mogu čitati vaše poruke na glas kada vam to odgovara. Također, od sada možete povezati dva para AirPods slušalica na isti uređaj.

QuickPath Keyboard

Nakon velikih promjena tipkovnice u iOS-u 11, ponovno imamo novosti na tom području. Sve izgleda jednako, ali QuickPath vam omogućuje da pišete povlačenjem prsa.

Uređivanje teksta

Uređivanje teksta sada je jednostavnije s novim gestama za kopiranje, ljepljenje, rezanje, poništavanje i vraćanje poništenog.

Bolje performanse

Brže prepoznavanje lica s Face ID-jem, manji podatkovni paketi i veličine datoteka u App Storeu, brže pokretanje aplikacija i pametno punjenje.

Kompatibilnost

iOS 13 kompatibilan je sa sljedećim uređajima: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. gen.)