iPad mini (2019.) – Vratio se kralj svoje vrste!

Apple je predstavio četvrtu generaciju iPada mini u jesen 2015., godinu dana nakon lansiranja njegovog prethodnika. Međutim, nakon toga je uslijedila neugodno velika pauza i Appleov najmanji tablet nije dobio nadogradnju, pa smo počeli vjerovati kako će se taj proizvod uskoro povući iz proizvodnje. Zato su mnogi korisnici pokušali maksimalno iskoristiti preostalo vrijeme te su upotrebljavali svoj voljeni iPad mini čak do danas.

Najava iPada mini u tjednu punom neočekivanih predstavljanja proizvoda uoči Keynota prošlog mjeseca jako je razveselila korisnike, te iznenadila profesionalce. Glavni izazov pisanja recenzije ovog proizvoda bio je razumjeti tko je ciljana publika te s kojim drugim proizvodima možemo usporediti ovaj tablet.

Isti dizajn

Uređaj je predstavljen paralelno s nadograđenim iPadom Air, i oba su proizvoda praktički identična, osim veličine. Također, verzija iz 2019. nalikuje dizajnu iPada mini 4: visina, širina i debljina ostale su jednake, a zadržani su i okvir, tipka Home i Touch ID, što ovaj tablet čini jednako intuitivnim kao do sada.

Dapače, i težina od 300 g ostala je ista (dobro, gram gore-dolje, poanta je da je ovaj uređaj lak kao perce). Boje su i dalje iste, te korisnici mogu birati između sive, svemirski sive i zlatne. Nema potrebe nastaviti pisati o dizajnu kada se gotovo ništa nije promijenilo. Oni koji su i ranije imali ovaj uređaj neće primijetiti nikakvu razliku dok ne uključe zaslon.

Pametniji zaslon

S druge strane, razlika je velika kada je u pitanju zaslon s bijelom pozadinom. Iako najnoviji iPad mini nije dobio OLED zaslon poput vodećih iPhone modela ili pak Liquid Retina koji imaju iPadi Pro, jako je sličan ranijim modelima, samo što je sada lameliran. To znači da ovaj model može postići 60 Hz LCD u usporedbi sa 120 Hz iPada Pro. Kada pregledavate sadržaj na iPadu Pro stvarno sve klizi kao baršun, ali to nije nešto što nedostaje na iPadu mini, koji je i dalje brz i fluidan.

Tu je i True Tone, funkcija koja je malo ekstremna po mraku, ali koja nam je i dalje draga. Zapravo, neki je korisnici obožavaju, a neki ne podnose, ali to je u konačnici pitanje ukusa.

iPad mini ima i podršku za Apple Pencil, što značajno proširuje njegove mogućnosti. Kompatibilan je s prvom generacijom Apple Pencila, pa i u tome malo kasni za iPadom Pro. Međutim, to znači da može raditi i s Logitechom Crayon, digitalnom olovkom koja je cjenovno pristupačnije rješenje.

Sve u svemu, možemo reći da se izvana radi o pristojnoj nadogradnji. Uređaj ima značajke koje poznajemo s iPhonea, ali Apple je pažljivo razdvojio niže kategorije tableta (iPad mini, šesta generacija iPada i iPad Air) od dva iPada Pro (da nisu to napravili, iPadi Pro iz 2018. izgubili bi svoju vrijednost).

Unutrašnjost spremna za budućnost

Međutim, nakon pristojne nadogradnje izvana, očekujemo veće promjene unutra. Usudio bih se reći da nećemo biti razočarani. Čip A12 Bionic ugrađen u iPad mini isti je onaj koji daje moć iPhoneu XS Max. Teško mi je puno pričati o ovoj temi, ali dok sam upotrebljavao novi tablet, mogao sam osjetiti da je snažniji od prethodnika, baš kao što je iPhone XS Max snažniji od iPhonea X.

Performanse su i više nego solidne, te dolaze s odličnom garancijom: uređaj će se bez problema moći koristiti narednih tri do pet godina, baš kao i njegovi prethodnici. Kada su u pitanju svakodnevni zadaci poput pretraživanja interneta, korisnici se neće tako brzo žaliti.

U slučaju da proširena stvarnost postane dominantnija na tržištu, to neće biti problem za mini. Isprobao sam neke igre na njemu i radile su besprijekorno. Također, uređaj se nije zagrijao nakon 20 minuta testiranja.

Nikada nismo imali razloga žaliti se na baterije u iPadima, a isto vrijedi za mini: morali smo provesti više noći s uređajem da bismo mu potpuno ispraznili bateriju.

Mini tablet? Za koga?

Kada sam počeo testirati iPad mini, znao sam što očekivati. Međutim, već sam na početku članka istaknuo da mi je najveći izazov u pisanju ove recenzije bio shvatiti u kakvom je odnosu ovaj uređaj s drugima te kategorije u liniji proizvoda, koja je njegova glavna svrha te kome bih ga preporučio u 2019. godini. To su teme o kojima se isplati podrobnije razmisliti.

U današnje vrijeme na tržištu mini tableta nije gužva. Praktički samo jedan proizvođač prodaje te uređaje u značajnom obimu – radi se o Appleu, te o iPadu mini. Taj podatak objašnjava i naslov samog članka.

Također, mislim da je pogrešno uspoređivati iPad mini i iPad Air – ta dva uređaja jesu predstavljena u isto vrijeme, ali tu svaka sličnost prestaje. Rekao bih da je glavna konkurencija iPada mini šesta generacija iPada predstavljena prošle godine po povoljnoj cijeni. I s tim uređajem možete upotrebljavati Apple Pencil.

Iako je taj iPad veći, to mu nije nužno prednost. Neki ljudi preferiraju manje zaslone. Jest jeftiniji, ali zato ima i slabiji hardver. Naravno, to se ne osjeća u tolikoj mjeri jer oba uređaja odlično rade. Međutim, cijena iPada i dalje je visoka jer se podrazumijeva da ćemo ga moći koristiti više godina. S druge strane, iPad mini sigurno će nadživjeti šestu generaciju iPada. Kada se stave jedan pored drugoga, zasloni izgledaju potpuno drugačije. Teško je točno odrediti u čemu je razlika, a pitanje koji je bolji potpuno je subjektivno.

Na temelju svih tih informacija, teško je donijeti presudu i u većini slučajeva odluka će se svoditi na osobne preferencije svakog korisnika. Najbolje je da bacite oko na naš internetski dućan te sami odlučite sviđa li vam se veći ili manji zaslon, te koja vam je cijena privlačnija.

Onda, kome bih preporučio iPad mini? To je teško pitanje. Mogao bi biti dobar za korisnike koji nose manje torbe, a uvijek žele imati tablet sa sobom, ili pak za roditelje koji žele uvesti svoju djecu u svijet tehnologije. Jedna grupa korisnika sasvim je jasna – bivši vlasnici iPada mini!

Nemam pojma koliku grupu obožavatelja može okupiti iPad mini. Međutim, na temelju njegovih specifikacija, recenzija te nekoliko dana testiranja, toplo bih preporučio bivšim korisnicima da se prebace na ovu novu verziju te se opreme mini tabletom koji će bez problema preživjeti još četiri godine.

Imam dobre vijesti za sve koji se prepoznajete u gornjem opisu: iPad mini je dostupan u iSTYLE-u! Samo se prošećite do jedne od trgovina i isprobajte ga. Ili ga naručite putem interneta. To je definitivno brže i ugodnije!