Izradite sigurnosnu kopiju fotografija i videa putem iCloud Foto u macOS-u Catalina

Fotografije i videa vjerojatnu su naši najvrjedniji digitalni podaci i nikada ih ne želimo izgubiti. Zato je u macOS-u Catalina aplikacija Foto nadopunjena ugrađenom uslugom za izradu sigurnosne kopije. iCloud Foto je najlakši način upravljanja vašom osobnom kolekcijom fotografija.

Kako funkcionira

iCloud Foto sinkronizira fotografije i videa među svim vašim uređajima, uključujući i uređenja i albume. Primjerice, snimite fotografiju svojim iPhoneom, a ona se automatski prikaže na vašem iPadu i Mac uređaju.

Appleov upravitelj fotografijama u oblaku nije samo idealan za sinkroniziranje, nego i za izradu sigurnosnih kopija. Ako ostanete bez svog iPhonea, nećete izgubiti i sve fotografije i videa. Čekat će vas na istom mjestu kada zamijenite svoj iPhone.

Sve što trebate znati

Usluga iCloud Foto radi na vašem Apple ID-u, pa je vaš identitet jednak na svim vašim uređajima. Obično se radi o istoj adresi e-pošte i lozinki kao i za App Store. Ova je značajka dio Appleove usluge iCloud. To znači da iCloud Foto koristi Appleov prostor za pohranu u oblaku, a ne na uređaju (iako može koristiti oboje).

Najvažnije je znati da morate imati dovoljno prostora za pohranu na iCloudu za sve vaše fotografije i videa. Kada počnete koristiti iCloud Foto, prostor za pohranu na vašem uređaju više vas ne ograničava. Većina korisnika morat će platiti mjesečnu pretplatu za dovoljno prostora u oblaku za korištenje iCloud Foto. Odabirete shodno veličini vaše kolekcije fotografija, ali u svakom trenutku možete promijeniti odabrani plan.

Planovi pohrane

Planovi pohrane u iCloudu i njihove cijene variraju od države do države. U SAD-u, cijene se kreću od 0,99 dolara mjesečno do 9,99 dolara mjesečno. Evo mjesečne cijene za svaku opciju:

  • Besplatno – 5 GB
  • 0,99 dolara – 50 GB
  • 2,99 dolara – 200 GB
  • 9,99 dolara – 2 TB

Ovdje možete pogledati cijene za sve države, pa tako i za Hrvatsku. Ne znate koliko vam prostora treba? iCloud će vas obavijestiti ako vam počinje nedostajati prostora, pa možete početi od jeftinije opcije.

Kako početi

Evo kako možete uključiti iCloud Foto na iPhoneu ili iPadu:

  • Otvorite Postavke.
  • Dodirnite svoje ime na početku popisa.
  • Dodirnite iCloud > Foto pa uključite opciju iCloud Foto.
  • Ponovite ovaj postupak na svim svojim uređajima da biste počeli sinkronizaciju kolekcija. Na svakom uređaju morate koristiti isti Apple ID i svi uređaju moraju biti ažurirani na najnoviju verziju sustava.

iCloud Foto funkcionira i na Mac uređajima:

  • Otvorite Postavke sustava.
  • Odaberite iCloud.
  • Kliknite opcije pored Foto.
  • Uključite iCloud Foto.
  • I Windows računala mogu pristupiti značajki iCloud Foto putem Appleove upravljačke ploče. Fotografije i videa mogu se vidjeti i na internetu na stranici icloud.com/photos.

Upravljanje prostorom za pohranu

Što ako nemate dovoljno prostora na svom iPhoneu za sve svoje fotografije? iCloud Foto ima značajku i za to – opciju da svaku fotografiju i video spremite lokalno na svoj iPhone, iPad ili Mac uređaj. Doduše, to podrazumijeva dodatan prostor za pohranu.

Prednost je što svemu možete pristupiti izravno i izvanmrežno. Međutim, veće kolekcije zauzet će više prostora. Ako nemate dovoljno memorije na svom uređaju, iCloud Foto uključuje opciju za optimizaciju prostora za pohranu. Svojim fotografijama i videima i dalje možete pristupiti putem aplikacije Foto, ali treba vam internetska veza da biste ih vidjeli u punoj rezoluciji.

Više

Ako imate Mac uređaj koji je stalno povezan na Internet i uključen, možete pohraniti fotografije na vanjski disk koji izrađuje sigurnosnu kopiju na Time Machine.

Što ako slučajno obrišete neku fotografiju? iCloud Foto briše tu fotografiju na svim vašim uređajima, ali imate 40 dana da je vratite iz mape Nedavno obrisano. Inače, ja koristim iCloud Foto još od njezinog lansiranja 2014. godine.

iCloud Foto ne služi samo za sinkronizaciju i pohranu mojih fotografija i videa. Moja kolekcija sadrži uvezene fotografije i videa. Zato iCloud Foto smatram svojom pravom kolekcijom koja obuhvaća sve moje uređaje.