Kako izraditi posebne mape za prečace

  Aplikacija Shortcuts pruža odličan način da pojednostavimo i automatiziramo svakodnevne zadatke na našim iPhoneima i iPadima, te da tako učinkovitije upravljamo svojim vremenom. Ako i vi volite optimiziranje, sigurno će vas zanimati kako sve svoje prečace možete imati popisane na jednom mjestu.

  S lansiranjem iOS-a 12 prošlog rujna, Apple je lansirano i novu aplikaciju Shortcuts. Dobro, tehnički se ne radi o novoj aplikaciji. Shortcuts je zapravo obnovljena, brža i dublje integrirana verzija Workflowa.

  Za što je aplikacija Shortcuts dobra?

  Vrijeme je dragocjeno i šteta ga je trošiti na svakodnevne repetitivne zadatke koje lako možemo prepustiti svom uređaju da obavlja. Za to služi aplikacija Shortcuts. Ona vam omogućuje da izradite vlastite prečace povezivanjem zadataka preko više aplikacija. Primjerice, kada idete kući nakon posla, tako možete pronaći najbrži put, poslati procijenjeno vrijeme dolaska svom partneru i pokrenuti omiljeni podcast. I sve to samo jednim dodirom.

  Odlična stvar kod ove aplikacije jest da ne trebate stvarati prečace od nule. Možete ih birati iz galerije aplikacije ili ih preuzeti iz niza online repozitorija. Doduše, jednako je lako stvoriti nove prečace pomoću više od 300 ugrađenih zadataka. Štoviše, Shortcuts radi i s vašim omiljenim zadanim aplikacijama, uključujući Kontakte, Kalendar, Karte, Glazbu, Fotografije, Kameru, Podsjetnike, Safari, Zdravlje te sve aplikacije koje podržavaju Siri Shortcuts.

  Gdje ih pronaći?

  Svi vaši prečaci organiziran su u galeriji aplikacije Shortcuts. Ali što ako želite biti još učinkovitiji, te ih sve popisati putem drugog prečaca, koji je dostupan putem Siri, početnog zaslona ili widgeta? Vjerojatno mislite da je to izazovan pothvat, ali zapravo se radi o vrlo jednostavnoj proceduri.

  Treba vam samo Easy Folder

  Easy Folder nije prava mapa, nego obična tekstna datoteka pohranjena na vašem iCloud Driveu s popisom prečaca koje želite vidjeti u obliku izbornika. U principu, radi se o virtualnoj mapi u koju možete dodati sve svoje prečace te brže odabrati koji želite pokrenuti.

  Da biste izradili Easy Folder:

  • Posjetite stranicu za preuzimanje na iCloudu na svom iPhoneu ili iPadu s iOS-om 12 ili novijom verzijom.
  • Dodirnite plavu tipku Get Shortcuts. (Ako vas sustav pita želite li otvoriti mapu u aplikaciji Shortcuts, dodirnite „Open“.)

  Tako ćete uvesti Easy Folder u svoju knjižnicu u aplikaciji Shortcuts i sada ste spremni za dodavanje svih ili odabranih prečaca.

  Da biste dodali prečace u Easy Folder:

  • Dodirnite ikonu Library u donjem desnom kutu i otvorite Easy Folder.
  • Dodirnite „Edit“, a zatim „Add“.
  • Odaberite prečace koje želite vidjeti popisane u meniju Easy Foldera.

  Od sada ćete otvaranjem Easy Foldera vidjeti sve prečace koje ste dodali. Ondje možete odabrati koji želite izvršiti – tako ćete puno lakše pristupiti prečacima koje češće upotrebljavate.

  Ako poželite ukloniti neki prečac s popisa:

  • Dodirnite „Edit“, a zatim „Remove“.
  • Odaberite prečace koje želite ukloniti, a onda pritisnite „Done“.

  Sljedeći put kada otvorite Easy Folder, vidjet ćete da uklonjeni prečaci više nisu na popisu, ali i dalje su spremljeni u knjižnici aplikacije Shortcuts.

  Personalizirajte svoj Easy Folder

  Poput prečaca, i svoj Easy Folder možete lako urediti kako bi odgovarao vašim osobnim preferencijama. Za početak, otvorite postavke:

  • Otvorite aplikaciju Shortcuts.
  • Dodirnite ikonu knjižnice u donjem desnom kutu.
  • Dodirnite tri točke u gornjem desnom kutu.
  • Ondje ćete pronaći tipku Settings (izgleda kao dva prekidača) u gornjem desnom kutu.

  U tom izborniku možete uređivati brojne opcije:

  • Name: Za promjenu imena prečaca.
  • Icon: Za promjenu ikone prečaca na početnom zaslonu – možete odabrati postojeću sliku iz galerije Fotografija, snimiti novu ili odabrati neki od jednostavnih crteža. Ako odaberete treću opciju, možete prilagoditi i boju.
  • Add to Siri: Ako želite pokrenuti prečac putem glasovne naredbe Siri, morate snimiti personaliziranu frazu. Dodirnite crvenu tipku Record, recite nešto poput „Easy Folder“ i dodirnite „Done“.
  • Show in Widget: Kada je ova opcija omogućena, prečac je dostupan putem Shortcuts widgeta na zaslonu Danas.
  • Show in Share Sheet: Ovime omogućujete pristup prečacima iz drugih aplikacija putem iOS-ovog Share Sheeta.
  • Add to Home Screen: Ako nekom prečacu dodijelite posebnu ikonu na početnom zaslonu, moći ćete mu pristupiti još brže. Kada dodirnete „Add to Home Screen“, aplikacija Shortcuts preusmjerit će vas na Safari. Dovoljno je da dodirnete Safarijevu ikonu Share, a zatim odaberete „Add to Home Screen“, odaberete naziv i zaključite priču s „Add“.

  Jeste li već profesionalac kada je u pitanju aplikacija Shortcuts? Koji vam je prečac najdraži?