Kako je Apple promijenio naš svijet: Revolucionarna računala II

Današnja osobna računala ne bi bila ovakva bez Applea i njihovih uređaja.

Naš pregled povijesti Appleovih računala završili smo s Macintosh TV-om, 1993. godine.

iMac (1998.)

Tri su razloga zašto je iMac brzo postao najprodavanije osobno računalo u SAD-u. Radilo se o cjelovitoj jedinici koja se lako upotrebljavala i zahtijevala je minimalno postavljanje. Imala je i ručku koja je olakšavala prenošenje. Kako iMac nije imao vidljivih kablova koji povezuju zaslon i računalo, bio je privlačan korisnicima koji nisu znali mnogo o računalima. Trećinu prodanih iMaca tijekom prve godine kupili su korisnici kojima je to bilo prvo računalo.

A iMac je bio i vizualno vrlo privlačan., osobito u odnosu na bež računala koja su tada dominirala tržištem. plavi iMac s kružnim mišem i prozirnim kućištem omogućavao vam je da zavirite u njega. Manje od godinu dana kasnije, stigla je i druga generacija te predstavila pet živopisnih boja.

Slovo “i” označava internet, a iMac je bilo prvo računalo koje je pružalo brz pristup mreži - u samo dva klika mišem. S dva USB ulaza, iMac je označio i važnu točku u povijesti USB standarda. Nakon njegovog lansiranja, broj prodanih USB dodataka naglo je porastao.

Iz svih tih razloga, prekrasan iMac bio je komercijalni uspjeh. Tjedan dana nakon lansiranja novih iMac uređaja, Apple je objavio da im je zarada u posljednjem kvartalu skočila nebu pod oblake i doslovno se utrostručila u odnosu na prethodnu godinu.

Power Mac G4 Cube (2000.)

Power Mac G4 Cube može smatrati dizajnerskom zvijezdom, ali komercijalnim neuspjehom. Ovaj prekrasan minimalistički model može se naći u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti. Iako ga je dizajnirao legendarni Jony Ive, nije postigao se probio na tržištu.

Ovo je računalo bilo Jobsova najveća beba, a bio je nadahnut računalom NeXTcube, koje je proizveo Jobsov NeXT. Apple je 1996. godine kupio tu tvrtku, a Cube je došao četiri godine kasnije. Kućište je bilo izrađeno od akrilnog “stakla”, te skrivalo odličan hardver unutra. Ali tu sve prednosti prestaju jer Cube nije imao ventilator - pregrijavanje je utjecalo na performanse te ih kočilo, a nastradalo je i samo akrilno kućište.

Zato je većina kupaca preferirala Power Mac G4 (popularna “lampa”), s tradicionalnim sustavom hlađenja. Godinu dana nakon predstavljanja, Cube je povučen iz prodaje.

iMac G4 (2002.)

Ovaj model ne može se preskočiti jer se radi o jednom od najljepših računala koje je bilo potpuno drugačije od svojih prethodnika.

Ovaj je Mac model dobio nadimak “lampa”, odnosno “suncokret” zbog svog izgleda. LCD zaslon bio je postavljen na prilagodljivu ruku od nehrđajućeg čelika, koja je sličila lampi te je omogućavala ergonomsku prilagodbu položaja zaslona. Baza je bila plastična polukugla u kojoj se nalazio sav hardver. Apple je odustao od prozirne plastike, te dao iMacu elegantno bijelo kućište.

Računalo dizajnom sliči na lika Luxa Jr. iz Pixarovog animiranog filma, što ne čudi jer je Pixar još jedna tvrtka vrlo bliska s Jobsom. Iako je bilo skuplje, ovo je računalo dobilo pohvale korisnika i recenzenata.

iMac G5 (2004.)

Ovaj vrlo uspješan model Maca prodao se u stotinama tisuća jedinica. Bio je potpuno različitih od prethodnog iMaca G4. Sva je elektronika bila skrivena iz širokog LCD zaslona, pa se naizgled činilo da se samo radi o debljem monitoru.

Dizajn je uključivao i aluminijsku bazu (“stopalo”), koja je držala tijelo računala. To je bilo prvo kompaktno sve-u-jedan računalo na svijetu. Uključivalo je i napredan sustav hlađenja kojim je upravljao operativni sustav, pa je iMac priktički bio tih prilikom nižeg opterećenja CPU-a.

Godine 2005., ovom su modelu dodane nove tehnologije. Senzor ambijentalnog osvjetljenja automatski je prilagođavao svjetlinu zaslona, a ostala unaprjeđenja uključivala su iSight web kameru ugrađenu u okvir zaslona, WiFi Airport Extreme (802,11 g) i Gigabit Ethernet konekciju.

MacBook Pro (2006.)

Na svjetskoj konferenciji razvojnih programera (WWDC), 6. lipnja 2005. godine, Jobs je najavio da će Apple početi proizvoditi prva Mac računala s Intelovim procesorima od 2006. godine. Tako su 10. siječnja 2006. godine novi MacBook Pro i iMac postali prva Appleova računala s Intelovim Core Duo CPU-om. MacBook Pro je na naprednijem kraju spektra među obitelji MacBook računala, a dostupan je u verziji od 13 i 15 inča. Radio se o modelu izrađenom od jednog komada aluminija, s tanjim zaslonom i trackpadom, čija je cijela površina bila velika tipka.

Promjena smjera (2007.)

Tijekom govora na sajmu Macworld Wxpo, Jobs je najavio da će tvrtka Apple Computer, Inc. promijeniti ime u Apple Inc. Razloga za to bila je promjena strategije - tvrtka je odlučila prebaciti naglasak s računala na druge elektroničke uređaje.

MacBook Air (2008.)

Na kraju našeg pregleda najvažnijih Appleovih računala dolazi jedno koje je promijenilo mnogo toga: od tehnologije, preko dizajna pa do načina života. U svakom ćete kafiću vidjeti najmanje jedan MacBook Air (simbolično, i ovaj je tekst pisan na tom računalu). Ovaj revolucionarni model laptopa tako se lako prenosi da ne zahtijeva nikakve torbe. STeve Jobs je predstavio MacBook Air 15. siječnja 2008. godine, kao prvo u nizu ultrabooka. MacBook Air se reklamirao kao najtanji laptop na svijetu. Također, ima i potpuno osvijetljenu tipkovnicu, a predstavlja revoluciju u pogledu korištenih materijala i utjecaja na okoliš. Nudio je brzi SSD, te je bio prvi Mac bez CD i DVD optičkog drivea.