Kako kalibrirati Apple Watch

Koristite Apple Watch za vježbanje? Onda biste trebali uzeti malo vremena i kalibrirati svoj uređaj kako bi bilježio što preciznija mjerenja.

Svi koji redovito vježbaju znaju važnost praćenja rezultata, intenziteta vježbi, otkucaja srca i slično. Da biste to radili, važno je da kalibrirate svoj Apple Watch da bi prikupljao što preciznije podatke.

Za početak, upišite sve svoje osobne podatke i mjere u aplikaciju Zdravlje. Visina, težina, dob i spol prvi su detalji koje svaka aplikacija za vježbanje traži. Za točnu težinu, BMI, postotak vode u tijelu, masu kostiju, udio masnoće te varijacije u otkucajima srca upotrijebite pametnu vagu, poput Nokijine Body Cardio.

Postavite lokacijsku uslugu

Nakon što provjerite sve osobne podatke, možete prijeći na kalibriranje brzine i lokacije. Bez obzira na to koji Apple Watch imate, idite na Postavke > Općenito > Lokacijske usluge i uključite ih. Ovdje možete odabrati želite li dijeliti svoju lokaciju s drugima.

Lokacijske usluge koriste GPS, Bluetooth, WiFi hotspote i mobilne tornjeve za utvrđivanje vaše lokacije. Lokacijske usluge vrijede i za vaš iPhone.

Potom uzmite mobitel i idite na Postavke > Privatnost > Lokacijske usluge > Sistemske usluge te provjerite je li opcija Kalibracija pokreta i udaljenost uključena.

Ako imate Series 2 ili noviji model uređaja, to je sve što trebate napraviti. Kada odradite sve opisane korake, možete biti sigurni da će vam vaš Apple Watch davati najpreciznija moguća mjerenja. U slučaju Series 1 i 0, morate proći još neke korake. Ovi modeli nemaju GPS modul, pa ih morate kalibrirati za mjerenja na otvorenom.

Prvo odite van i potražite neku otvorenu ravninu, s dostupnim GPS-om. Uzmite iPhone i zabilježite najmanje 20 minuta hodanja ili trčanja. Što se više krećete, to će vam sat biti bolje kalibriran.

Naravno, ne trebate trčati maraton. Ovako samo pomažete svom Watchu da počne učiti kako bilježiti vaše kretanje i duljinu koraka, čime će mjerenje vaših vježbi biti preciznije.

Ako vam se čini da nešto nije u redu, uzmite mobitel, otvorite aplikaciju Watch te u izborniku Privatnost idite na Resetiraj podatke kalibriranja.

Kalibriranje mjerenja otkucaja srca

Možda se primijetili da senzor za mjerenje otkucaja srca na Apple Watchu svijetli zelenim svjetlom kada radi. Ta zelena LED svjetiljka na stražnjoj strani uređaja nadzire protok krvi kroz vene u vašem zapešću. Radi se o metodi koja se temelji na reflektiranju svjetlosti preko krvi. Naime, krv je crvene boje jer reflektira tu svjetlost, ali zelenu svjetlost potpuno upija. Kada vam je protok krvi snažniji i brži, upija više zelene svjetlosti. Tako se može utvrditi vaš puls.

Zato je ključno da sad bude pravilno pozicioniran na vašem zapešću. Za precizna mjerenja, senzor mora biti u stalnom doticaju s vašom kožom. Također, remen ne smije biti prejako zategnut, ali nemojte ni da vam labavo visi na ruci, pogotovo dok vježbate.

Nemojte zaboraviti odabrati pravu vježbu u zatvorenom i otvorenom prostoru. U slučaju vježbi u zatvorenom prostoru, sat upotrebljava akcelerometar, dok se za vježbe na otvorenom oslanja na GPS.