Kako pisati na privicima e-pošte u iOS-u

  Jeste li znali da na svom iPhoneu i iPadu možete anotirati privitke e-pošte u aplikaciji Mail? Dodajte crteže, digitalne črčkarije, prozore za povećanje pregleda ili digitalne potpise, sve jednostavno i brzo zahvaljujući ugrađenom alatu za obilježavanje.

  „Slika vrijedi tisuću riječi“, kaže poznata poslovica. To osobito vrijedi u digitalnom svijetu. Uvijek je lakše opisati stvari slikom nego riječima, ponajviše kada se radi o e-pošti i privicima na vašem iPhoneu.

  Što je alat za obilježavanje Markup?

  Markup je alat koji je dio mobilnog operativnog sustava od iOS-a 9, ali s iOS-om 12 dodano mu je mnogo novih mogućnosti. Iako je nevjerojatno koristan, upotrebljava ga jako mali broj korisnika, bilo zato što ne znaju da postoji ili zato što ne znaju kako mu pristupiti. Ovaj vam alat omogućuje da brzo i lako crtate i pišete po privicima koje dobijete s porukama e-pošte u aplikaciji Mail, poput fotografija i PDF datoteka. Može vam biti osobito koristan kada želite naglasiti posebne detalje, istaknuti dio fotografije ili dodati komentar prije no što pošaljete privitak. Osim u aplikaciji Mail, ovaj se alat za obilježavanje može upotrebljavati u aplikacijama Poruke, Fotografije i Bilješke.

  Kako pristupiti alatu za obilježavanje?

  Kada primite poruku e-pošte s privitkom, bilo da se radi o screenshotu, fotografiji ili PDF-u, možete ga označiti ovim alatom.

  Dovoljno je da:

  1. Otvorite poruku e-pošte s privitkom koji želite označiti.
  2. Dodirnite sliku ili PDF datoteku.
  3. Potom dodirnite ikonu za uređivanje u gornjem desnom kutu.
  4. Otvorit će se sučelje za označavanje, koje nudi nekoliko opcija.

  Crtanje, pisanje i dodavanje oblika

  Kada otvorite sučelje ovog alata, možete birati između nekoliko alata za uređivanje. Odaberite kemijsku olovku, marker ili običnu olovku, potom boju, a zatim krenite crtati. Da biste promijenili debljinu linije ili prozirnost boje, dodirnite ponovno taj alat. Možete birati između šest osnovnih boja ili dodirnuti ikonu s raznim bojama kako biste birali između više nijansi.

  Osim ova tri alata za pisanje, na donjoj strani sučelja naći ćete gumicu za brisanje te alat kojim možete pomicati nacrtane oblike. Samo označite oblik koji želite premjestiti i odvucite ga na novo mjesto.

  Ako želite dodati oblik poput kruga, balona za govor ili strelice, dodirnite ikonu + u donjem desnom kutu. Tako ćete otvoriti dodatne alate. Odaberite željeni oblik i prilagodite mu veličinu, oblik i položaj na slici pomicanjem plavih točaka kojima je označen. Opcija „Tekst“ omogućuje vam ubacivanje teksta, a „Potpis“ je opcija za umetanje vaših inicijala. Na kraju, opcija „Povećalo“ pruža vam novi način naglašavanja različitih dijelova dokumenta uvećavanjem.

  Gotovo i šalji

  Kada dovršite s uređivanjem privitka, dodirnite tipku „OK“ u gornjem lijevom dijelu sučelja. Možete odabrati želite li započeti novu poruku ili odgovoriti na postojeću, ili pak odbaciti sve promjene koje ste napravili na privitku. Uređena datoteka automatski će se priložiti nacrtu poruke e-pošte te možete nastaviti s pisanjem poruke. Kada ste gotovi, dodirnite „Pošalji“ i vaša poruka s uređenim privitkom bit će poslana!