Kako se AirPodsi zapravo pune?

Koliko je potrebno da se druga generacija AirPodsa napuni od 0 do 100%? Koji je redoslijed punjenja uređaja? Koliko snage uzima? Zahvaljujući jednom entuzijastičnom korisniku, imamo sve odgovore!

AirPodsi su potpuno revolucionarizirali tržište bežičnih slušalica. Tijekom posljednjeg razgovora s ulagačima, Tim Cook je taj proizvod nazvao kulturnim fenomenom. Na ulicama možete vidjeti sve više (pravih i lažnih) AirPodsa, a taj je uređaj u najbržem roku postao omiljeni dodatak Appleovih korisnika.

Radi se o prilično jednostavnom uređaju koji vam omogućuje upravljanje s nekoliko značajki te vam pruža različite povratne informacije. Princip rada nije složen, lako se upotrebljava i lako ga je voljeti. Međutim, teško je reći bilo što pametno o njegovim tehničkim specifikacijama kada gotovo ništa ne znamo o njima. Apple je, naime, vrlo škrt kada su u pitanju takve informacije o ovim slušalicama.

Tu prvenstveno ubrajamo punjenje. Kako to funkcionira? Trebate li upotrebljavati brži punjač? Ili je onaj obični dovoljan? Kakve algoritme upotrebljava? Sva su ta pitanja zaintrigirala korisnika nadimka colinstartera, koji je svoja razmišljanja podijelio na Redditu. Potpuno je ispraznio svoje slušalice, a zatim ih napunio do kraja, pritom budno prateći svaki trenutak tog procesa. Radio je s drugom generacijom AirPodsa i originalnim Appleovim Lightning kabelom i adapterom od 5 W. Na slici prenosimo njegov grafikon, a u nastavku i sve zaključke.

Evo što smo naučili:

  • Sustav prvo puni samo slušalice, a kada se one napune 20%, počne se puniti i spremnik.
  • Puni ciklus punjenja slušalica traje 30 minuta, a napunjenost od 90% doseže se za 20 minuta.
  • Puni ciklus punjenja spremnika traje 2 h.
  • U prve 3,5 minute, slušalice se pune „turbo“ brzinom od 2,35 W.
  • Za punjenje slušalica i spremnika bilo je potrebno 2,5 W.

Zašto je ovo važno? Jer jasno pokazuje da nema puno koristi od punjenja bržim punjačem. Punjač od 5 W i više je nego dovoljan, a USB punjač za auto funkcionira sasvim solidno. Logično je da je mogućnost bežičnog punjenja predstavljena s ovim uređajem jer ta manje učinkovita tehnologija savršeno funkcionira u ovom slučaju. Ja nisam naviknut bežično puniti svoj iPhone, ali AirPodse uvijek punim na taj način.

Dobro je znati da se slušalice prve napune jer to znači da se mogu upotrebljavati nakon samo par minuta punjenja. Još je zanimljivija informacija da ako otvorite poklopac kutije tijekom punjenja, uzet će više energije sljedeće tri do četiri minute.

Nego, ako istovremeno punimo slušalice i spremnik, hoće li se slušalice brže napuniti? Mislim da hoće, samo je pitanje koliko. A hoće li spremnik napunjen 90% brže puniti slušalice od manje napunjenog spremnika?

Kako vi punite AirPodse? Odvojeno? Zajedno? Bilo kada ili kada se baterija isprazni? Jeste li zamijetili pad kvalitete zvuka kada je baterija slabija od 20%? Ako ste se prebacili na drugu generaciju uređaja, osjetite li razliku?

Izvor: Reddit, iDownloadBlog