Kako upotrebljavati značajke kontinuiteta – Handoff, univerzalni međuspremnik i telefonski pozivi za iPhone

  iPhone, iPad i Mac različiti su uređaji s različitim sučeljima, ali svi bi trebali omogućivati korisnicima da se bez ikakvog problema prebacuju s jednoga na drugi te da ih upotrebljavaju zajedno.

  Na toj se ideji temelji Kontinuitet. Tu je Instant Hotspot za dijeljenje veza putem mobitela, AirDrop za prebacivanje podataka, prosljeđivanje tekstualnih poruka i MMS-a, primanje i uspostavljanje telefonskih poziva te Handoff za nastavljanje svih aktivnosti prilikom mijenjanja uređaja.

  Handoff

  Opcija Handoff omogućuje vam da rad započnete na jednom uređaju, a nastavite na drugom. Dostupna je za Mac, iPhone, iPad, iPod Touch te Apple Watch, pod uvjetom da svi ti uređaji imaju sustave koji zadovoljavaju potrebe kontinuiteta.

  Handoff funkcionira ako su odabrani uređaju blizu jedan drugoga te ako su postavljeni na sljedeći način:

  • Svi su uređaji prijavljeni na iCloud s istim Apple ID-jem.
  • Svi imaju uključen Bluetooth, WiFi i Handoff.

  Da biste uključili Handoff na:

  • Macu: Odaberite izbornik Apple > Postavke sustava, a zatim kliknite Općenito. Odaberite opciju „Dozvoli Handoff između ovog Mac računala i iCloud uređaja”.
  • iPhoneu, iPadu i iPodu touch: otvorite Postavke > Općenito > Handoff, a zatim uključite opciju Handoff.
  • Apple Watchu: u aplikaciji Apple Watch na iPhone uređaju dodirnite Općenito i uključite opciju Omogući Handoff.

  Da biste upotrebljavali Handoff, otvorite aplikaciju koja je kompatibilna s ovim rješenjem. Primjerice Mail, Karte, Safari, Podsjetnici, Kalendar, Kontakti, Pages, Numbers, Keynote i brojne aplikacije drugih proizvođača. Počnite raditi neki zadatak, primjerice pretraživanje interneta putem Safarija. Da biste nastavili s radom na Macu, kliknite na ikonu aplikacije na Docku. Da biste nastavili s radom na iPhoneu, iPadu ili iPodu touch, otvorite izmjenjivač aplikacija, a zatim dodirnite skočni prozor na dnu zaslona.

  Univerzalni međuspremnik

  Univerzalni međuspremnik omogućuje kopiranje sadržaja kao što su tekst, slike, fotografije i videozapisi na jednom Appleovom uređaju i njegovo lijepljenje na drugom.

  S obzirom na to da je Univerzalni međuspremnik dio usluge Handoff, primjenjuju se ista pravila. Dakle, morate prvo omogućiti opciju Handoff.

  Da biste upotrebljavali ovu uslugu, kopirajte bilo koji od gore navedenih sadržaja u međuspremnik. Sustav će ga automatski smjestiti u međuspremnik bilo kojeg povezanog uređaja, te ga ondje zadržati kraće vrijeme ili dok se ne zalijepi. Dakle, na tom drugom uređaju samo trebate zalijepiti kopirani sadržaj.

  Telefonski pozivi za iPhone

  Ova vam opcija omogućuje da započnete ili primite pozive na Macu, iPadu ili iPodu touch, baš kao što to radite na iPhoneu.

  Da biste mogli upotrebljavati ovu značajku, na svim uređajima morate biti prijavljeni s istim Apple ID-jem, te svi uređaji moraju imati omogućen FaceTime s istim Apple ID-jem. Također, svi uređaji moraju biti povezani na istu WiFi ili Ethernet mrežu.

  Na iPhoneu otvorite Postavke > Telefon > Pozivi na drugim uređajima, a zatim uključite opciju Dozvoli pozive na drugim uređajima. Potom odaberite uređaje putem kojih želite obavljati telefonske pozive. Na iPadu ili iPodu touch otvorite Postavke > FaceTime, a zatim uključite opciju Pozivi s iPhone uređaja. Na Macu otvorite aplikaciju FaceTime, a zatim odaberite FaceTime > Postavke. Kliknite opciju Postavke, a zatim odaberite opciju Pozivi s iPhone uređaja.

  Da biste uputili poziv s maca, odaberite valjani broj telefona iz aplikacije Kontakti, Kalendar ili Safari, odnosno bilo koje aplikacije koja prepoznaje telefonske brojeve. Kliknite strelicu u okviru u kojem se nalazi telefonski broj, a zatim odaberite opciju Pozovi [telefonski broj] putem iPhone uređaja. Ili otvorite aplikaciju FaceTime, odaberite kontakt ili unesite telefonski broj a potom kliknite na ikonu za poziv.

  Ako želite primati pozive na Macu s iPhonea, sve što trebate jest prihvatiti poziv na skočnom prozoru u gornjem desnom kutu vašeg zaslona.