MacBook Pro 15” 2018 – Najsnažniji Appleov laptop do sada / TEST

Imao sam priliku testirati najsnažniji Appleov laptop do sada na puna tri dana. To mi je bilo dovoljno da steknem općenitu sliku o tome što sve može laptop top kategorije u 2018. godini, te u kojoj mjeri možemo vjerovati onim užasnim pričama o pregrijavanju tog računala. Dame i gospodo, dopustite mi s vama podijelim svoje iskustvo s 2018 MacBookom Pro 15”.

Nikada nisam imao laptop top kategorije. Kada su u pitanju performanse, uvijek su mi bila draža stolna računala. U 2018. možemo pronaći mnogo prijenosnih računala u rangu onih stolnih, ali uvijek uključuju određene kompromise. Oni koji se mogu uspoređivati sa snažnim stolnim računalima, obično su teški, oko 4 do 5 kg, a ne možemo raspravljati ni o bateriji jer ovi strojevi imaju uključen čitav sustav hlađenja. Na temelju toga, ova računala nisu prijenosna u smislu da ih samo spremimo u ruksak i nosimo cijeli dan za svakodnevnu uporabu.

Snaga. Prenosivost. Trajanje baterije.

Apple je stvorio liniju MacBooka Pro s ciljem ujedinjavanja prenosivosti, performansa i izdržljivosti baterije. Najnoviji i najsnažniji član te linije sada je 2018 MacBook Pro 15”, koji sadrži najsnažnije hardverske komponentne trenutno dostupne na tržištu. Ja sam testirao model s i7 procesorom, od 2,2 GHz, koji sada ima šest jezgri i 12 threadova, u odnosu na četiri jezgre prethodne generacije. U tom osnovnom paketu dobili smo 16 GB DDR4 RAM-a i uobičajen (i nevjerojatno brz) SSD od 256 GB.

Ako nemate ništa protiv, neću gubiti vrijeme na dijelove poput ulaza i novih značajki, jer je Hordon o tome pisao prilikom testiranja 13-inčnog modela. Međutim, moram priznati da sam svaki put kada sam držao ovo računala u rukama ponovno bio oduševljen njegovom nevjerojatnom ljepotom. Premda True Tone nije uvijek najsretniji odabir za ovakva računala, na kraju dana čini vaše oči zadovoljnima. Dobro je znati da je Apple uključio tu značajkuuo ovaj novi model, ali to zasigurno nije razlog zašto ljudi plaćaju iznimno visoku cijenu za njega. No, vratimo se mojoj priči i dopustite mi da s vama podijelim svoja iskustva u pogledu performansi ovog MacBooka Pro.

Za svoj posao ponajviše upotrebljavam programe za uređivanje video sadržaja te izradu animacija, pa odmah vidim prednosti i mane u tom kontekstu. Prilikom renderiranja gotovih projekata, svaki program radi na temelju različitih algoritama, a različiti kodeki drugačije utječu na samu brzinu postupka. Korisnici koji rade s takvim programima vrlo brzo nauče te detalje kako bi što učinkovitije upotrebljavali svoje računalo.

Zapravo, imao sam priliku raditi na našem novom, tajnom projektu na novom 15-inčnom MacBooku Pro, pa sam odmah isključio svoj stari iMac i posvetio se novom Appleovom stroju. Premda sam ga uspoređivao s najsnažnijom konfiguracijom iz 2014. godine, nije bilo pametno uspoređivati laptop sa stolnim računalom. Ali držim se toga jer znam da dio korisnika razmišlja o prednostima i manama prelaska sa stolnog na prijenosno računalo.

Uređivao sam naš novi projekt u DaVinci Resolveu, pa ga počeo izvoziti. Za potrebe testiranja ponovio sam istu proceduru više puta, ali na različite načine.U konačnici sam postigao što sam htio: neujednačene rezultate. U nekim je slučajevima MacBook Pro bio brži, a u drugim moj stari iMac, a sve ovisno o postavkama koje sam odabrao.

Ne želim s vama dijeliti samo anegdote, pa prijeđimo na konkretne rezultate. Renderirao sam Apple ProRes 442 HQ brzinom od 24 fps / 1080p u DaVinci Resolveu. Rezultat? MacBook Pro bio je brži za otprilike 5-10%. U istim uvjetima u Final Cutu, oba su računala bila jednako brza, dok sam u Adobe Premieru promijenio taktiku i upotrijebio h.264 kodeke, koji se mogu naći i u YouTube testovima u kojima se svi žale na pregrijavanje. Pa, iMac je četiri do pet buta brže odradio posao od sasvim novog, nevjerojatno moćnog MacBooka Pro!

Da, svi su bili u pravu, novi MavBook Pro nije za profesionalan rad. Zapravo, čekajte malo. Eksportirao sam isti vremenski redoslijed u kojem je iMac zgazio MacBook Pro, samo s h.265. Tom je prilikom MacBook Pro izveo zadatak dva puta brže. Zato je zbilja besmisleno raditi ovakve usporedbe.

Kako bih dao primjer poboljšanja performansi ovogodišnjeg MacBooka Pro, otišao sam u iSTYLE trgovinu u Budimpešti te zamolio zaposlenike da mi daju MacBook Pro model iz 2016., te sam nastavio raditi na novom MacBooku Pro s 8K postavkama. Iskreno, stvari su se zakuhale. Iako benchmark testovi pokazuju poboljšanja od 40 do 50%, što se nije uvijek vidjelo u praksi, činjenica je da je novi model bio brži u gotovo svim situacijama. Mnogo se bolje nosio s h.265 kodekima od svog prethodnika.

Naravno, na ove rezultate utjecala je i brzina izlaznog prostora za pohranu. Dakle, ako usporedimo model od 512 GB s onim od 256 GB, onaj s većim prostorom za pohranu uvijek će biti u prednosti. I to sam isprobao, a čak je i model iz 2016. godine nadmašio najnoviji hardver ako je postojala značajna razlika u SSD-u.

Koja je pouka? Naravno da možete reći kako je novi MacBook Pro sporiji i od Tamagochija iz 1996., ali ako radite na optimalnim postavkama, novi MacBook Pro snažnan je laptop koji se može uspoređivati i sa stolnim računalima.

Grijanje.

Za kraj, preostaje nam dotaknuti se skandala s pregrijavanjem, o čemu je Internet brujao zadnjih nekoliko dana. Razumijem da je industrija klikanja vrlo raširena, ali ne kaže se bez razloga da, gdje ima dima, ima i vatre. Da, novi MacBook Pro toliko se brzo zagrijava da u praksi može dosegnuti tek 75-80% teoretskog maksimuma. Isto kao što vrijedi za lanjski model i onaj iz 2016.

Dakle, možemo raspravljati o inženjerskim greškama, ali vjerojatnije je da je Apple žrtvovao dio performansi radi prenosivosti uređaja. Novi MacBook Pro može održati prosječnu brzinu od 2,2 GHz. Vrijednost od 4,1 GHz naznačena na pakovanju odnosi se samo na slučajeve pokretanja aplikacija. Zapravo, ta brzina ne vrijedi za sve jezgre – Intel uopće ne otkriva koliko jezgri od njih šest postiže tu brzinu.

Presuda.

Je li ova žrtva bolna? Da želim zamijeniti svoje moćno stolno računalo novim MacBookom Pro, dugoročno bi mi to bilo neisplativo. Međutim, ako uzmem u obzir da ovaj uređaj stane u ruksak normalne veličine te da ga mogu nositi kamo god išao, i to bez bolova u leđima, isplati se prihvatiti neke kompromise. Apple je poslušao korisnike, stavio najsnažniji postojeći hardver u novo računalo te tako stvorio najmoćniji prijenosni Mac do sada. A sve to po fiksnoj cijeni. Što što trebamo?

Čvrsto vjerujem da je ovo idealno računalo za sve kojima trebaju odlične performanse i prenosivost, čak i po ovoj visokoj cijeni. Također, ono je namijenjeno manjoj grupi korisnika, onima koji ga znaju upotrebljavati te koji zarađuju na njemu. Ako se ne prepoznajete u tom opisu, uvijek imate 13-inčni model, pa čak i onaj osnovni, jer može sve što je potrebno…