Najbolje besplatne aplikacije za Mac koje će vam pomoći u radu od kuće

Kada radite doma, može vas ometati mnoštvo stvari. Iako sigurno postoje stvari koje vam narušavaju koncentraciju i u uredu, one koje vas muče doma malo su drugačije. Dakle, ako ovih dana otkrivate čari rada od kuće, morate se pripremiti za sve takve probleme.

Sastavili smo popis aplikacija za Mac uređaje koje će vam pomoći da se bolje usredotočite na rad i pokušate ignorirati stvari koje vas ometaju. Ove aplikacije koriste različite tehnike, poput tehnike pomodoro i metode Eisenhowerove matrice.

Ako vam treba pomoć u privikavanju na rad od kuće, ove bi vam aplikacije mogle pomoći.

Najbolje Mac aplikacije za usredotočenost

U nastavku slijedi nasumičan popis aplikacija.

1Focus: App & Website Blocker

Ova aplikacija odličan je prvi korak u organizaciji rada od kuće. Radi se o alatu koji vam omogućuje da blokirate sve internetske stranice i aplikacije koje vam odvlače pozornost dok radite.

  • Napišite popis internetskih stranica i aplikacija koje želite blokirati.
  • Odredite u kojim razdobljima želite blokirati odabrane stranice i aplikacije.
  • Počnite s brzim sesijama blokiranja od primjerice jedne minute, 30 minuta ili sat vremena.

Da biste uspješno koristili ovu aplikaciju, ključno je identificirati sve stranice i aplikacije koje vam odvlače pozornost, te zatvoriti prozor ove aplikacije kako ne biste došli u napast isključiti je. Ako se zbilja želite posvetiti poslu, isprobajte 1Focus.

Focus Matrix - Task Manager

Aplikacija Focus Matrix temelji se na Eisenhowerovoj metodi upravljanja vremenom i zadacima (poznata je i kao matrica hitno-važno). Ova vam tehnika pomaže da organizirate zadatke na temelju njihove hitnosti i važnosti, pa da znate čemu morate dati prednost.

  • Koristite oznake, bilješke, rokove, podsjetnike, filtere, pretraživanje i ulazni sandučić.
  • Pregledavajte zadatke u obliku klasične matrice ili u obliku popisa, te uvećajte određeni dio ako je potrebno.
  • Provjerite izvješća o izvršenim zadacima na temelju datuma, opsega ili oznake kako biste analizirali svoj napredak te unaprijedili svoje radne navike.

Aplikacija Focus Matrix odličan je alat s mnoštvom dodatnih opcija koje će vas naučiti kako posložiti prioritete u poslu. Za više savjeta o upotrebi ove metode i o njezinoj povijesti, posjetite stranicu o Eisenhowerovovoj matrici.

Focus To-Do: Pomodoro & Tasks

Ova aplikacija spaja popis zadataka i tzv. pomodoro tajmer. Složite popis zadataka i kada ste spremni započeti raditi na jednom od njih, uključite tajmer. Radite dok vrijeme ne istekne, a zatim napravite pauzu od pet minuta prije no što prijeđete na sljedeći zadatak.

  • Brzo složite zadatke u kategorije Danas, Sutra, Uskoro i Jednog dana, ili dodajte određene datume.
  • Stvorite više projekata s povezanim zadacima.
  • Pregledavajte izvješća za sve zadatke na temelju datume, vremenskog opsega, roka ili krivulje zadataka.

Kako biste se potpuno posvetili zadatku na kojem radite, te zaboravili na ostale s popisa, možete otvoriti tajmer u punom prozoru. Tako ćete vidjeti samo tajmer te aktualni zadatak. Aplikacija Focus To-Do savršeno spaja popise zadataka s tajmerom.

Workflow Timer

Slično kao aplikacija Focus To-Do, aplikacija Workflow Timer omogućuje vam stvaranje popisa projekata i zadataka, te ima tajmer koji uključite kada započnete s radom. Zahvaljujući jednostavnom sučelju, ova vam aplikacija omogućuje da se usredotočite na zadatak, bez suvišnog šarenila.

  • Postavite tajmer za rad na 25 minuta, a tajmer za pauzu na dužu, 15-minutnu pauzu, ili na kraću od pet minuta.
  • Stvorite više projekata, a zatim izradite popis svih povezanih zadataka.
  • Pregledavajte dovršene i nedovršene zadatke za svaki projekt.

Tajmer se uredno prikazuje u izborniku, a kada vrijeme istekne, dobit ćete obavijest. Aplikacija Workflow Timer odlično je rješenje koje spaja popis zadataka i tajmer te vam pomaže da se posve usredotočite na posao.