Predstavljeni novi iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

Apple je otkrio novi izbor iPhonea za ovu godinu. Ponovno su predstavili tri nova uređaja, te brojne nadograđene profesionalne funkcije i značajke.

Počnimo s iPhoneom 11

Kao što se nagađalo, Apple je nasljednika iPhonea XR predstavio kao središnji model. Taj jeftiniji uređaj više nije obilježen kao R. Sada je postao standardan model, nazvan iPhone 11. Bit će dostupan u šest različitih boja: crnoj, bijeloj, crvenoj, ljubičastoj, zelenoj i žutoj. Prednja i stražnja strana uređaja opremljene su ojačanim i još izdržljivijim staklenim panelima.

Veličina zaslona nimalo se nije promijenila – i dalje se radi o 6,1-inčnom Retina zaslonu. Međutim, zvučnici su unaprijeđeni na Dolby Atmos ozvučenje. Kako je iPhone XR bio prvak što se tiče izdržljivosti baterije, Apple je uspio postići da ovaj uređaj radi još jedan sat dulje. I Face ID je malo brži.

Promjene na kameri isto su bile predvidljive. iPhone 11 opremljen je ultra širokom lećom, kojom je omogućen 2x optički zoom. Nadograđen je i portretni način rada, a sada su dostupni i prepoznavanje kućnih ljubimaca te novi način rada, Kimono.

Najveće unaprjeđenje kamere tiče se noćnog snimanja: predstavljena je nova funkcija, Night Mode (noćni način rada). Aplikacija podržava i dužu brzinu ekspozicije, čime su slike svjetlije i detaljnije. Osim Smart HDR-a, predstavljeni su i 36% bolja LED bljeskalica te funkcija QuickTake.

Što se tiče stražnje kamere, rezolucija je ostala jednaka, pa je 4K 60 fps i dalje gornji limit, ali prednji su senzori mnogo bolji. Senzor od 7MP zamijenjen je onim od 12MP, a i ovdje će biti dostupna rezolucija s 30 sličica po sekundi. Također, na prednjoj će kameri biti omogućeno i usporeno snimanje.

Ove je godine i jeftiniji model opremljen procesorom A13 Bionic, što znači da su CPU i GPU 20% brži. To možda ne ostavlja bez daha, ali Apple uvijek stavlja energetsku učinkovitost ispred performansi.

iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

Ove se godine najviše koplja lomilo oko naziva novih uređaja. Sada znamo da smo dobili iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Što se tiče dizajna, izgled oba uređaja prate prošlogodišnji trend. Paleta boja obogaćena je novom nijansom – Midnight Green (ponoćno zelena). Okvir od nehrđajućeg čelika i staklene površine i dalje su iste, ali ojačane. Stražnja strana izgleda više matirano nego kod prošlogodišnjih modela.

Dimenzije ovih premimum modela ostale su jednake, samo što su oni sada opremljeni Super Retina XDR zaslonima, predstavljenima na ovogodišnjem WWDC-u. Oni donose povećanje energetske učinkovitosti od 15% te svjetlinu od 1200 nita. Kao i u slučaju iPhonea 11, mozak oba ova uređaja je procesor A13 Bionic.

Kao što smo očekivali, baterije ova dva modela značajno su se poboljšale. Manji model sada može raditi četiri sata duže, dok onaj veći na raspolaganju ima i pet sati više aktivnog rada. Štoviše, pakovanje uključuje adapter od 18W koji omogućuje brzo punjenje. Napokon.

Ova dva modela opremljena su i trećom lećom kamere. To znači da su sva ona nagađanja o trostrukoj kameri ispala točna. Osim obične i telefoto leće, dodana je i ultra široka leća. Sve su sposobne za 12MP.

Na kraju, zoom ove dvije Pro verzije sada je puno lakši za uporabu, a i uređivanje snimaka u zadanoj aplikaciji postalo je puno lakše.