Strava – nacrtajte T-Rexa dok trčite

Da, ako ste dovoljno kreativni, možete nacrtati i tiranosaura dok upotrebljavate aplikaciju Strava za trčanje. Ili Darth Vadera. Ali krenimo ispočetka.

U App Storeu možete pronaći mnogo aplikacija za trčanje i biciklizam koje nude iste stvari: dok vi trčite ili pedalirate, mobitel ili pametni sat brojat će prijeđene kilometre, bilježiti vrijeme te pratiti potrošnju kalorija.

Kada je u pitanju biciklizam, ima nekoliko odličnih rješenja koja rado upotrebljavamo. Ali treba nam nešto novo i drugačije. Upravo mi je zato za oko zapela aplikacija koja ima mnoštvo zanimljivih detalja te potpuni program vježbanja s nekoliko dodatnih funkcija. Radi se o Stravi.

Pravo društveno iskustvo

Jedna od najvećih prednosti jest što možete postati dio prave zajednice. Iako vam i neke druge aplikacije nude mogućnost komentiranja i davanja lajkova, Strava je jedina u kojoj to uistinu funkcionira jer ljudi redovito komuniciraju. Početni zaslon uključuje pregled aktivnosti vaših prijatelja i sportskih kolega. To ćete provjeriti čim završite s vježbanjem.

Možete pratiti druge ljude, komentirati njihove vježbe i davati im palac gore ako vam se sviđaju njihove aktivnosti. I vi možete dijeliti svoja postignuća – samo na početku vježbe pritisnite Start, a na kraju Finish. Ne može lakše.

Osim standardnih podataka za vježbanje, svojim treninzima možete dodati i fotografije (inače kao da se nisu ni dogodile) te ih označiti, primjerice radi li se o ubitačnom treningu ili laganoj šetnji po kvartu. Naravno, možete o svemu napisati i pravu objavu.



Ali sigurno se već pitate kada ćemo doći do dijela s T-Rexom. Pa, njega možete naći na karti. I tu leži prava moć aplikacije Strava. Ne, nećete svoji trčanjem oblikovati T-Rexa ili Darth Vadera, ali aplikacija upotrebljava prikupljene informacije na vrlo pametan način.

Natječite se sami sa sobom i s drugima

A najbolji dio tek stiže. Dobro, pod uvjetom da volite izazove. Strava vam omogućuje da stvarate veće ili manje rute, a GPS praćenje dopušta aplikaciji da analizira vaše performanse u odabranom dijelu staze. Vaši rezultati dodat će se ploči s bodovima u kojoj sudjeluju svi koji su prešli na tom dijelu.

Tako možete uspoređivati svoje rezultate s bilo kim na svijetu. Na najčešćim lokacijama natjecanja sudjeluje i nekoliko desetaka tisuća sportaša, pa je pravo postignuće progurati se među prvih stotinu. Međutim, ništa vas ne sprječava da budete prvi u svom kvartu. Također, svaki put kada oborite vlastiti rekord, dobit ćete nagradu.

Ova aplikacija mogla bi biti savršena za sve kojima treba malo motivacije. Ako se želite redovito natjecati s drugima, možete se pretplatiti na zajedničke izazove na mjesečnoj osnovi, te se tako potaknuti da postižete više te osvojite razne darove, prave značke te kodove za popuste.

Aplikacija je dostupna u besplatnoj te premium verziji. Premium verzija uključuje dodatke poput toplinske karte, fitnes dijagrama i slično.

Preuzmite aplikaciju Strava iz App Storea (iPhone, iPad, Apple Watch – besplatna, IAP)