iPadOS pruža sasvim novo iskustvo na iPadu

Nedavno najavljen iPadOS koji mijenja iOS na svim iPad uređajima donosi obećanje novog početnog zaslona, napredni multitasking, još bolju podršku za Apple Pencil i mnoštvo novih prilika.

Novi Home Screen

Radi se o onoj značajki koja korisnicima na prvu nije vidljiva. Prikaz aplikacija na početnom zaslonu malo je promijenjen, pa možete imati više ikona na jednom zaslonu. Također, moguće je postaviti prikaz današnjih obavijesti na zaslon (do sada ste mogli otvoriti tu opciju povlačenjem u desno), pa lako možete dobiti uvid u svoje najvažnije widgete.

Unaprijeđen Split View

Oblik multitaskinga u kojem ste mogli istovremeno vidjeti prikaz dviju aplikacija na zaslonu postoji već duže vrijeme, ali sada možete istu aplikaciju prikazati dva puta na zaslonu. Primjerice, bilo bi lako staviti dvije stranice Maila jednu pored druge, pa da istovremeno možete čitati primljene poruke te pisati novu.

Bolja integracija Apple Pencila

Prva i vjerojatno najvažnija inovacija koja se tiče Appleove digitalne olovke jest da joj je stopa kašnjenja smanjena s 20 ms na 9 ms. Osim toga, iPadOs je dobio dvije nove fora značajke:

Potpuno redizajniran i proširen alat za označavanje.
Osim slika zaslona, sada možete uređivati čitave stranice, primjerice internetsku stranicu ili mail. Vjerujem da će to biti osobito korisno dizajnerima.

Moćnija aplikacija Datoteke

U skladu s temom „iPad će zamijeniti računalo“, aplikacija Datoteke prošla je nadogradnju i sada će funkcionirati skladnije i biti jednostavnija. Apple joj je uspio dodati sve funkcije koje su nedostajale, pa sada možemo uistinu lako upravljati datotekama, kao uz pomoć Findera na Macu. Osim toga, tu su i nove opcije dijeljenja na iCloudu, podrška za vanjski USB drive, Column Views i lokalna pohrana.

Ostale značajke

  • Obnovljen Safari, sličniji računalnom obliku
  • Pametno uređivanje teksta
  • Dark Mode
  • Jedinstveni fontovi
  • Lebdeća tipkovnica s podrškom za QuickPath
  • Obnovljena aplikacija Fotografije
  • Sign in with Apple
  • Spektakularnije karte (trenutno samo u SAD-u)
  • Smanjenje veličine za preuzimanje za 50%, dvostruko brže lansiranje aplikacija

Beta softver novog iPadOS-a kompatibilan je sa sljedećim uređajima: iPadom Pro 9.7”, iPadom Pro 12.9”, iPadom Air 2, iPadom mini 4, 3. gen. iPada Air, 5. gen. iPada mini, 5. i 6. gen. iPada, 2. gen. iPada Pro 10.5”, 2. gen iPada Pro 12.9”, 3. gen. iPada Pro 11” i 3. gen. iPada Pro 12.9”.

Koje vam se značajke najviše sviđaju? Jesu li neke bile na vašem popisu želja?