iPhone XR – SE među iPhoneima 2018. | TEST

Posljednjih tjedan dana proveli smo testirajući iPhone XR, jedan od najuzbudljivijih proizvoda ovogodišnjeg Keynotea. Radi li se zbilja o cjenovno najisplativijem uređaju ove godine? Koje sve ustupke zahtijeva? Dame i gospodo, na ta i sva druga pitanja odgovorit ćemo vam u ovom članku.

Možda će mnoge od vas iznenaditi naslov ove recenzije: zašto bi 6,1-inčni iPhone XR bio ovogodišnji SE model? Zaslon mu nije manji od drugih modela (dapače, iPhone XS je manji od XR-a); ne dolazi u kućištu ranijeg modela; a i cijena je drugačija od cijene izvornog SE-a. Ako gledamo stvari na taj način, moja analogija ne drži vodu.

Međutim, ako SE model opišemo kao uređaj koji sadrži najvažnije tehnologije top modela iPhonea, s tek nekoliko kompromisa i osjetno povoljnijom cijenom, odmah vam je jasno što sam htio reći. Jer to je opis iPhonea XR. Premda moramo napraviti neke ustupke, ne trebamo se odreći najboljih značajki. Zauzvrat mu je cijena znatno niža od svih drugih ovogodišnjih modela. No, nemojmo brzati, krenimo ispočetka.

Po mom mišljenju (a dijele ga mnogi), iPhone XR najuzbudljiviji je proizvod ovogodišnjeg Keynotea. XS je donio obaveznu S-series nadogradnju i – iako se radi o vrhunskom uređaju – nije osobito uzbudljiv. Osim veličine, iPhone XS Max identičan je iPhoneu XS. Zato je najbolje da se posvetimo iPhoneu XR. Novi dizajn, ali LCD zaslon? Bez 3D Toucha i s debljim okvirima? U najraznolikijim bojama do sada? S Face ID-om, ali i s nekim slabijim stranama? Pa, takvo što stvarno nikada nismo vidjeli…

Vjerujem da ste već shvatili kako sam bio jako znatiželjan kada sam dobio prvi plavi testni model tjedan dana prije službenog lansiranja. Doduše, nije me prožeo onaj osjećaj uzbuđenja kao na božićno jutro. Zapravo, strahovao sam od dvije stvari:

  • Je li okvir oko zaslona preširok?
  • Je li ta plava boja jako ružna?

Pa, ovo drugo stvarno je pitanje ukusa. Većina kolega u uredu rekla je da im je baš plavi model najljepši. Dakle, možda nije problem u boji nego u meni i mojim preferencijama (najviše mi smeta što aluminijsko kućište i stražnja strana ne pašu). Meni su bijeli, žuti i crveni modeli puno ljepši. U svakom slučaju, tema boja uvijek je subjektivna, pa nećemo duljiti o njoj. Međutim, moram objasniti svoju prvu primjedbu, čime otvaramo i temu najvećeg nedostatka (recimo to tako) ovog modela: zaslona. iPhone X, XS i XS Max imaju OLED zaslone. To je razlog zašto se većina korisnika veselila tim novim modelima. Ali iPhone XR ima klasičan LCD zaslon, klasičnu površinu od 828 x 1792 piksela i klasičnu gustoću od 326 ppi-ja, baš kao što smo vidjeli na brojnim starijim modelima iPhonea.

Koliko bi to moglo smetati korisnicima? Pa, ovisi o perspektivi. Ako pogledamo stvari iz konteksta uređaja s OLED zaslonima, radi se o velikom problemu. Uređaji s OLED-om energetski su učinkovitiji, imaju krasne crne boje i veću rezoluciju, a da ni ne spominjemo kako imaju veću maksimalnu osvijetljenost. U tom kontekstu vidimo jasnu razliku među ovim uređajima, ponajviše u praksi.

Ali ako stvari gledamo iz perspektive LCD uređaja, nema nikakvog problema. Iskustvo je jednako kao i na svim drugim LCD uređajima, samo što ovi zaobljeni rubovi i tanji zaslon daju poseban šmek. Kako bi uspjeli oblikovati takve rubove, inženjeri su se trebali poigrati s osvjetljenjem piksela, a okviri su širi od onih na OLED zaslonima samo zato što se ispod zaslona moralo umetnuti pozadinsko osvjetljenje. Ako uzmemo sve te stvari u obzir, možemo zaključiti da su okviri prilično tanki.

Dakle, samo oni koji su se naviknuli na OLED zaslone ovo smatraju problemom. Svima drugima ovo je napredak. Također, dovoljno je samo nekoliko dana da se naviknemo na te „deblje“ okvire. Isto vrijedi za nedostatak 3D Toucha. Uključio sam tu značajku u našu raniju anketu, pa znamo da samo manji dio korisnika uživa u svim prednostima te opcije. I ja sam godinama imao uređaj s 3D Touchem, ali uopće mi nije nedostajao tijekom testiranja (eventualno u slučaju svjetiljke i pomicanja kursora na tipkovnici). Dovoljno je malo prilagodbe i svi će se lako naviknuti uživati u prednostima Haptic Toucha.

Nadalje, tu je kamera, koja nije dvostruka te ima samo jednu širokokutnu leću. Radi se o praktički istoj kameri od 12 MP koja radi s AI algoritmima kakvu imaju XR-ova veća braća, pa se njome mogu snimiti uistinu dobre fotografije. Nedostatak telefoto leće ne uzrokuje nikakve poteškoće. Dobro, možemo zaboraviti na 2x optički zoom, ali zahvaljujući softverskom rješenju portretni način rada i dalje nam je na raspolaganju. Ima tu i drugih razlika, ali iskustvo je jednako, a to je najvažnije. Ipak, svi koji iPhone žele upotrebljavati za profesionalno snimanje fotografija trebali bi uzeti iPhone XS.

Ovime možemo zaključiti popis „nedostataka“ iPhonea XR. Imamo identičan A12 procesor kao u slučaju XS modela, čime se brzina značajno poboljšava, a ja vam mogu potvrditi da se to osjeti u praksi. Neural Engine odlično radi, te pridonosi ukupnom zadovoljstvu korištenja.

Isto vrijedi za Face ID. Ta će značajka vjerojatno biti najbolja novina za sve korisnike koji su do sada imali Touch ID. Radi se o mnogo intuitivnijem, pouzdanijem i jednostavnijem rješenju. Ja i dalje upotrebljavam iPhone 7 i ruke mi se prilično znoje, pa sam uživao u ovom poboljšanju. Osobito s obzirom na to da iOS 12 rjeđe traži taj oblik autentikacije.

A sada malo o veličini. Meni je 4,7-inčno rješenje najbolje, i nisam promijenio mišljenje nakon korištenja iPhonea XR. Zapravo, čak mi je bio prevelik, iako bih se s vremenom sigurno naviknuo na njega. Nakon nekoliko dana sve sam ga lakše upotrebljavao samo jednom rukom, premda sam uvijek bio sigurniji kada mi je bio u obje ruke. Možda je to zato što je XR jedini dobio „najsnažnije i najotpornije staklo“ s prednje strane, ali ne i sa stražnje. Zato trebate biti oprezni i razmisliti o ulaganju u nekakav oblik zaštite.

Kada smo već kod veličine, valja istaknuti da je XR 0,6 mm deblji od drugih modela, što se osjeti u ruci. Ja to ne smatram nedostatkom jer je razlika manja od 1 cm. Također, malo je teži od iPhonea XS – XR teži 194 g, a standardni XS 177 g (Max 204 g). S time se lako živi, a neki će sigurno pozdraviti tih dodatnih nekoliko grama.

Baterija ima 2942 mAh-a, što je čak malo više od 2658 mAh-a iPhonea XS. Naravno, energetski učinkovit OLED zaslon kompenzira tu razliku, ali zahvaljujući velikoj rezoluciji XS modela, baterija iPhonea XR najdulje traje. Dapače, možemo potvrditi da lako izdrži i dva dana ako ga ne upotrebljavate pretjeranim intenzitetom.

Štoviše, i dalje imamo True Tone zaslon, Touch Sample Rate od 120 Hz, brzo punjenje, bežično QI punjenje i praktički sve ostalo. Kao bonus, tu su boje, pa osim klasične crne i bijele imamo crvenu, plavu, žutu i koraljnu nijansu. S obzirom na to da kućište nije izrađeno od nehrđajućeg čelika, nego od aluminija, i ono može biti u raznim bojama.

Sažetak

Na kraju testiranja koje je trajalo par dana, shvatio sam da sam potpuno promijenio mišljenje. U početku sam pokušavao pronaći što sve ovaj uređaj ne zna u odnosu na XS, ali na kraju sam pokušavao ustanoviti po čemu je XS toliko bolji da zaslužuje tako veću cijenu. Naime, početna cijena XR modela je 7499,00 kn, dok je početna cijena XS-a znatno veća, čak 9999,00 kn (o XS Maxu nećemo ni pričati - njemu je cijena 10.999,00 kn).

Svi koji razmišljaju o kupnji novog uređaja trebaju se pitati isplati li im se plaćati dodatnih 2500,00 kn samo kako bi dobili bolji zaslon. Jer, po mom mišljenju, to je jedina uistinu vrijedna razlika između ovih modela.

iPhone XR savršen je uređaj za sve koji žele uživati u novom dizajnu i tehnologijama poput Face ID-a. Zato svima koji prelaze s iPhonea 7 ili drugih starijih modela toplo preporučujem ovaj model. Štoviše, usudio bih se reći da bi bio dobar izbor i za korisnike iPhonea 8. Međutim, prelazak s iPhonea X na XR stvarno nema smisla.

Naravno, najbolje je da sami isprobate ovaj uređaj. Posjetite bilo koju iSTYLE trgovinu, igrajte se malo s njim i usporedite ga s XS modelom, ili pak s onim koji sami imate. Provjerite smeta li vam debljina okvira. A ako imate bilo kakvih pitanja vezanih uz XR, slobodno nam pišite u komentarima. Dat ćemo sve od sebe da vam pomognemo!