Isplati li se nadograditi na iPhone 15?

Stigao je novi iPhone, koji je napredovao u mnogim bitnim područjima, pa se postavlja pitanje tko bi trebao razmisliti o nadogradnji svog starijeg uređaja.

Slika iPhona 15 u svim bojama

Tijekom proteklog desetljeća dokazano je da iPhone zadržava svoju vrijednost bolje od bilo kojeg drugog pametnog telefona, a tu se ne radi samo o financijama nego i o upotrebljivosti. Verzija iOS-a 17 stigla je čak i na iPhone XR, koji je predstavljen 2018. To znači da je novi operativni sustav zajamčen najmanje 5 godina od izlaska uređaja, što je izvanredno. Stoga, kada se objavi nova obitelj uređaja, mnogi se korisnici pitaju isplati li se zamijeniti njihov trenutni model. U slučaju običnog iPhonea 15, odgovor na ovo pitanje često je sasvim jasan.

Profesionalni čip

iPhone 15 opremljen je sistemskim čipom Apple A16 Bionic, koji se također nalazi u modelima iPhone 14 Pro i Pro Max. Ovisno o korištenju, 10-15% je brži od Apple A15 Bionic koji se nalazi u modelima iPhone 13 i iPhone 14. Međutim, propusnost memorije je oko 50% veća, što ovaj hardver čini potpuno spremnim za budućnost. Što se tiče performansi, A16 Bionic trenutačno je među najbržim mobilnim čipsetovima, a s obzirom na prethodne trendove, teško je zamisliti probleme s performansama u nadolazećim godinama. Dodatno, kapacitet baterije iPhonea 15 nešto je veći od kapaciteta iPhonea 14, koji je već imao izvrsno trajanje baterije. Stoga se može reći da će se iPhone 15 dobro držati čak i pod ekstremnom uporabom. Nadalje, iPhone 15 nadmašuje iPhone 14 Pro u određenim aspektima: dobio je drugu generaciju Ultra Wideband čipa, koji utrostručuje domet za precizno praćenje i omogućuje nam lociranje naših prijatelja u aplikaciji Find My, što može biti vrlo korisno na prepunim mjestima.

 Slika Appleovog čipa A16 Bionic

Napredno snimanje

Što se tiče slika, također postoji značajan napredak u odnosu na prethodnu verziju, iako je možda pretjerano reći to tako nedvosmisleno. Sustav kamera obitelji iPhone 14 već snima nevjerojatne fotografije, no svejedno je sjajno vidjeti da glavna kamera iPhonea 15 ima rezoluciju od 48 megapiksela. Ovo je prije bilo dostupno samo na Pro modelima i dopušta nam korištenje 2x zumiranja bez gubitaka pri nižim rezolucijama, dajući nam iste tri perspektive (0,5x, 1x, 2x) kao na primjer iPhone 14 Pro. Iako ne govorimo o Pro modelu s iPhoneom 15, vjerujemo da je uređaj savršen izbor za one koji za rad koriste slikovne mogućnosti svojih pametnih telefona.

Slika svih kamera na iPhoneu 15

Dynamic Island

Dynamic Island također dolazi iz obitelji iPhone 14 Pro i može se pronaći na vrhu zaslona. To je izrez koji ne samo da izgleda nevjerojatno, već i olakšava i ubrzava korištenje uređaja. Uz Dynamic Island, prebacivanje između pokrenutih aplikacija brže je nego ikada prije. Maksimalna svjetlina zaslona porasla je na 2000 nita, što je dvostruko više od onoga što nudi iPhone 14. Ovo je posebno značajno za vanjsku upotrebu, gdje je razlika vidljiva. Treba spomenuti da je povećana brzina osvježavanja od 120 Hz još uvijek ekskluzivna za Pro modele i nije dostupna na iPhoneu 15. Dakle, dok obični iPhone 15 ima nevjerojatno kvalitetan zaslon, Pro verzije su još bolje. Mora postojati neka razlika, zar ne?

Slika funkcije Dynamic Island koju podržavaju svi modeli iPhone 15

Ima još

Prethodno navedene značajke vjerojatno će potaknuti mnoge ljude na nadogradnju, ali također treba napomenuti da iPhone 15 sada dolazi s USB-C priključkom, što znači da više ne moramo nositi zasebni Lightning kabel i možemo puniti sve svoje uređaje s jednim kablom. Dizajn se također malo promijenio, a jako nam se sviđaju oblikovani rubovi i ojačane staklene površine. Ove inovacije olakšavaju kada netko pita isplati li se nadograditi na iPhone 15: odgovor je gotovo uvijek da. Obični iPhone 15 nadmašuje obitelji iPhone 11 i iPhone 12, uključujući Pro modele. U usporedbi s osnovnim iPhoneom 13, također postoji značajan napredak, iako bi prelazak s Pro modela značio odustajanje od 120Hz ProRes zaslona.

Olakšavamo prijelaz na iPhone na nekoliko načina: svoj stari uređaj možete zamijeniti putem Easy Upgrade programa, novi uređaj možete kupiti financiranjem, a uz njega možete dobiti i iSTYLE osiguranje uređaja.

Uz to, nudimo razne Appleove usluge (Apple Music, Apple Arcade, iCloud+) besplatno tijekom tri mjeseca.