Kako je Apple promijenio naš svijet: revolucionarni uređaji

Apple je stvorio prve, najbolje i najšarenije osobno računalo. Ali promijenio je i druge sfere digitalnog svijeta, od printera do telefona. Prođimo kroz neke uređaje koji su oblikovali modernu civilizaciju.

Prvi kućni pisač

LaserWriter je bio prvi laserski pisač koji se mogao upotrebljavati kod kuće. S programom PageMarker, započeo je novu industriju DTP-a (Desktop Publishing).

Pisač LaserWriter bio je idealan i za poslovne korisnike jer se mogao povezati na računalnu mrežu putem LocalTalk i AppleTalk protokola, koji su omogućavali da do 30 Mac uređaja ima pristup pisaču u istom trenutku. Po čemu je taj pisač bio jedinstven? Mogao je ispisivati do tada nezamisliv broj fintova, veličina slova, pa čak i slike.

Prva osobna digitalna kamera

Časopis Times imenovao je Appleovu digitalnu kameru QuickTake 100 prvom osobnom digitalnom kamerom te je uvrstio na popis „Stotinu najvažnijih uređaja od 1923. godine“.

Inače, radi se o jednom od uređaja koje Apple nije sam dizajnirao. U ovom slučaju, kameru je izradila tvrtka Kodak.

Maksimalna rezolucija fotografija bila je 640x480, a sama je kamera mogla pohraniti osam takvih fotografija. Imala je ugrađenu bljeskalicu, ali ne i fokus ili uvećavanje. Snimljene fotografije mogle su se prebaciti na Macintosh putem kabela, a pojedinačne fotografije nisu se mogle obrisati. Ta je kamera stvorena kada Jobs nije bio u Appleu. Nakon što se vratio u tvrtku 1997. godine, odmah je zaustavio ta projekt, kao i sve ostale koji se nisu ticali računala.

Walkman za 21. st.

Apple je 2001. godine predstavio iPod i taj je uređaj označio prekretnicu u industriji digitalne glazbe. iPod je razvijen u nevjerojatno kratkom roku kao tajni projekt, za čiju je realizaciju trebalo manje od godinu dana. U usporedbi s postojećim MP3 uređajima, iPod je bio manji, lakši, jeftiniji i imao je znatno veći kapacitet. Nudio je intuitivno upravljanje s vrhunskim dizajnom i revolucionarnim kotačem Scroll Wheel.

FireWire je omogućio da se glazba preuzima na iPod 30 puta brže u odnosu na klasični USB, a uređaj se pritom i punio. To je značio da ste u manje od deset minuta mogli napuniti svoj uređaj s tisuću pjesama. Da ste to radili na MP3-u, prijenos bi trajao pet sati.

Prvi iPod imao je kapacitet od 5 GB, što je značilo da ste u džepu imali tisuću pjesama. Također, iPod je funkcionirao i kao eksterni drive.

Za razliku od sličnih uređaja kojima se baterija praznila svaka dva sata, iPod je mogao puštati glazbu deset sati u komadu.

iPodi su bili najprodavaniji MP3 uređaji, s udjelom od 63% na američkom tržištu. U razdoblju između listopada 2001. i travnja 2007., prodano je 100 milijuna iPoda.

Nova era telefona

iPhone je promijenio svijet komuniciranja. On je postao simbolom tehnološkog napretka, ali i Appleovog uspjeha. Vjerojatno je postoji bolja ikona 21. st. od iPhonea. Nevjerojatan je podatak da je unutar 30 sati od lansiranja, prodano 270.000 uređaja.

Nastao je pod velom tajne s kodnim imenom „Purple“, a izvorna je namjera bila izraditi tablet. Međutim, kada je Jobs shvatio koliki potencijal ima zaslon na dodir, odlučio ga je staviti na mobilni uređaj.

Nokia i Sony Ericsson prodavali su telefone sa zaslonom na dodir još 2007. godine, ali imali su jedan veliki nedostatak – za njihovo je korištenje bila potrebna digitalna olovka. iPhone je bio prvi mobilni telefon s pravim ekranom na dodir veličine 3,5 inča te operativnim sustavom koji je podržavao takvo upravljanje.

iPhone je stekao vjernu hordu obožavatelja zahvaljujući svojoj jednostavnosti korištenja i stabilnom operativnom sustavu. Tadašnji je hardver bio daleko ispred svoje godine proizvodnje.

Prvi tablet: iPad

Jobs je u jednom govoru 1983. godine rekao da Apple ima vrlo jednostavan cilj. Naime, htjeli su stvoriti računalo veličine knjige koje uvijek možete nositi sa sobom bez ikakvih kabela, te koje možete savladati u roku od 20 minuta. iPad predstavljen 2010. godine utjelovio je te želje. U principu se radilo o uvećanom iPhoneu, a prva generacija uređaja nije imala kameru. Bilo je to prvi put da je tehnologija omogućila stvaranje hibrida između telefona i računala, kojim su mogla upravljati i djeca, a koje je vrlo brzo postalo glavni alat komuniciranja starije generacije.

Appleov prvi tablet predstavljao je i tehnološki i poslovni uspjeh, s 300.000 jedinica prodanih prvog dana. Staklo koje je prekrivalo LCD bio je otporno na otiske i ogrebotine. Sam je uređaj uključivao i neke novitete, poput senzora ambijentalnog osvjetljenja, žiroskopa i akcelerometra s tri osi.

Baterija je omogućavala rad od deset sati gledanja videa, 140 sati slušanja glazbe i 30 dana u standby načinu rada. Naravno, Apple ja postavio nove trendove: 2011. godine svi su počeli proizvoditi tablete.

Također, 2019. godine iPad je dobio i vlastiti operativni sustav, iPadOS, koji je zamijenio dotadašnji iOS: iPadi mogu zamijeniti laptope zahvaljujući sličnim značajkama, jednostavnosti korištenja, dugom trajanju baterije i povoljnoj cijeni.

Što mislite, koji je Appleov uređaj najviše promijenio naše stoljeće?