Koliko je zapravo snažan 2018 MacBook Pro | MEGATEST

Novi MacBook Pro snažan je poput bika. Novi MacBook Pro slabašan je poput mačića. Širom interneta nailazimo na oba ta mišljenja. Ali što je istina? Odlučili smo odgovoriti na to pitanje u našem gigantskom testu performansi. U nekim smo se situacijama zbilja iznenadili.

MacBook Pro. Pro je kratica za profesionalno. Ali što znači „profesionalna uporaba“? Očigledno tu ulazi mnogo stvari, ali većina testova performansi – kako europskih, tako i svjetskih – završava na rezanju videa. Dobro, to je zasigurno najspektakularniji način da se demonstrira prava snaga hardvera i naravno da svi vlogeri koji rade te testove znaju najbolje uređivati videa.

Ali što je s drugim uporabama? Kako se novi MacBook Pro ponaša u ostalim situacijama? To ćemo vam mi otkriti! Uzeli smo novi 13- i 15-inčni MacBook Pro. Također, uzeli smo 13- i 15-inčni MacBook Pro iz 2016. Za pomoć smo se obratili Viktoru, našem kolegi s kojim smo surađivali na raznim projektima. Sve što trebate znati o njemu jest da je studirao dizajn i zna sve o 3D dizajniranju aplikacija i renderiranju, pa je savršeno društvo za mučenje ovih računala.

Zajedno smo postavili poligon za MacBooke. Prepreke su uključivale hrvanje s 3D slikama i animacijama, mučenje grafičkim performansama, malo eksportiranja slika te stvaranje glazbe s Logic Pro X-om. Pogledajmo kako su se uređaji nosili s time.

Fiksne 3D slike

Kada smo započeli s prvim testom, znali smo da trebamo složeniji zadatak za Appleove moćne strojeve. Za razliku od programa za uređivanje videa, kod programa za 3D renderiranje potrebno je vrlo precizno uštimavanje kako bi se dobili što bolji rezultati u što kraćem vremenu. Viktor upotrebljava Keyshot Pro 7, koji treba samo procesor za sve izračune. Taj program za renderiranje bio je savršen izbor jer u slučaju brojnih aplikacija za uređivanje metode računanja nisu poznate. Ovako se mogao upotrijebiti maksimalni kapacitet jezgri procesora.

Keyshot je vrlo logičan i jednostavan za uporabu. Na rezultat uvelike utječu rezolucija slike, izlazni format i količina uzoraka, pa je najbolje usmjeriti se na njih. Za prvi smo test prilično snizili količinu uzoraka, ali to je savršeno za uspoređivanje. Prvi predmet testiranja bio je primjer projekta javno dostupan na stranici Keyshot.

Ono što je nama osobito zapelo za oko jest da nema značajne razlike između novog 15-inčnog i temeljnog 13-inčnog modela. Veći je malo bolje odradio zadatak, ali ni mali nije imao problema nositi se s njime. Prvi hladan tuš bilo je otkriće da je novi 13-inčni model do temelja potukao 15-inčni temeljni model iz 2016. Starom 13-inčnom modelu trebalo je dvostruko više vremena za renderiranje. Između starog i novog 15-inčnog modela bila je velika razlika – i to 62% u korist ovogodišnjeg modela.

3D animacije

Na valu entuzijazma iskušali smo isti program za renderiranje, ali za animacije. Odlučili smo se za testnu datoteku koja je javno dostupna te ponovno pokrenuli test. Viktor je vjerovao da je to savršena prilika da se hardver dobro oznoji, pa je odabrao malo složeniju sekvencu. Na snimci možete vidjeti laptop kako izvodi vrlo složene radnje s malo zamućenja u pokretima te promjena boja. Ovaj zadatak podrazumijeva više kapaciteta i vremena od prosjeka.

Dok su računala radila, budno smo pazili na promjene u clock speedu i temperaturi CPU-a svakog računala. Odmah smo vidjeli da je novi MacBook Pro mnogo uravnoteženiji nakon nadogradnje, čime se približio očekivanim vrijednostima. Štoviše, njegov clock speed stalno je bio iznad 2,2 GHz, dok stari model nije mogao održati taj tempo nakon 5-10 minuta rada te smo kod njega primijetili ogromne oscilacije u performansama. Možda su zato modeli iz 2018. tako spektakularno pobijedili. Evo rezultata:

Kao što vidite na grafikonima, dobili smo jednake rezultate kao i u slučaju fiksnih slika. Sva četiri računala morala su se boriti s Full HD animacijom s 331 sličice, te 4 uzorkovanja u svakoj sličici. Razlika između novih modela bila je 50%, između 15-inčnih modela 78%, a između starog 15-inčnog i novog 13-inčnog modela 19% u korist ovogodišnjeg uređaja. Nadalje, taj je model bio dva puta brži od svog prethodnika iz 2016.

Grafičke performanse

Čim smo završili, odlučili smo pustiti računala da se malo odmore dok mi igramo Diablo III. Ideja nam je bila potpuno spontana, a željeli smo provjeriti što gameri mogu očekivati od novog Appleovog laptopa. Kada već kupujete računalo za toliko novaca, savršeno je prihvatljivo da ima i dobru osnovu za igre. Međutim, znamo da novi Macovi nisu za igranje, jer nikada nisu dobili najsnažniju video karticu na tržištu. Ali zar ne bi bilo dobro moći igrati igre na laptopu, pa da ne trebate kupovati stolno računalo ili igraću konzolu?

Odabrali smo Diablo III. S jedne strane, radi se o vrlo popularnom naslovu, a s druge strane, odgovarajući fps ključan je ako želite uspješno desetkovati svoje neprijatelje. Moramo nadodati da ova igra ne upotrebljava Appleov Metal 2 API, nego OpenGL, pa nije baš optimizirana za Mac. Nismo očekivali ništa spektakularno od 13-inčnih modela, jer oba imaju Intelovu integriranu karticu Iris. Iako izdanje iz 2018. dolazi s udvostručenim eDRAM-om, pa sada imamo 128 MB, to ne čini neku veliku razliku tijekom igranja.

Na rezoluciji od 2880×1800, te srednjim postavkama, performanse od 21 fps pokazale su se osrednjima. Ali čim smo malo smanjili rezoluciju, uspjeli smo dosegnuti 50 fps, što nije loše za tako malen stroj. 15-inčni modeli bili su sasvim druga priča, a između novijeg i starijeg modela postoji značajna razlika u hardveru. Zanimalo nas je čini li porast VRAM-a s 2 GB na 4 GB ikakvu razliku. Naše su molitve bile uzaludne, nije bilo značajnih promjena, a rezultati su bili slični prvima.

Na srednjim postavkama igra je radila na 30 fps, što znači da je novi laptop radio za 10 fps-a bolje od starog, a imao je bolje rezultate i kod maksimalnog fps-a. Ali radilo se o sitnom poboljšanju, a nismo primijetili neke druge promjene. Dok smo radili na Diablo testovima, otvorili smo i Unigine Heaven testove. Prema njima, trebali bismo očekivati razliku od 54% između starog i novog 15-inčnog uređaja, te 20% između 13-inčnih.

Tu razliku nismo vidjeli tijekom igranja. Možda je u pitanju nedostatak optimizacije, te bi neka igra koja ima Metal 2, poput World of Warcrafta, postigla bolje rezultate. Ali mi smatramo da se ne očekuju neka značajnija poboljšanja u slučaju ovih računala. Ako se Apple bude držao AMD GPU-a i Intelovog integriranog rješenja, prave promjene možemo očekivati tek za dvije godine, ili kasnije.

Eksportiranje u Lightroomu

S obzirom na to da fotografi obožavaju Appleove uređaje, odabrali smo aplikaciju koju najčešće upotrebljavaju, Lightroom. Premda ažuriranje s popravcima grešaka nije moglo čarolijom vratiti ulaz za SD karticu na uređaj, nadamo se da ćemo kolegama fotografima moći pričati o brojnim poboljšanjima. Uzeli smo promo album od 500 slika visoke rezolucije, ubacili ga u Lightroom te primijenili isti efekt na sve njih.

Odabrali smo temeljne stvari: temperaturu, tonove, oštrinu, kromatsku aberaciju i vignetting. Za output smo odabrali 16-bitni TIFF format s DP3 upravljanjem boja i vrijednostima dužeg kraja od 1000 72 ppi. U ovom je slučaju novi 15-inčni model opet pobijedio, i to s poboljšanjem od 49% u odnosu na model iz 2016. Novi 13-inčni model zasjeo je na drugo mjesto, s 40% boljim performansama u odnosu na svog prethodnika te 27% u odnosu na svog velikog brata. U ovom pogledu dominacija novih uređaja nije bila spektakularno velika.

Logic Pro X overload

Za kraj, posvetili smo se jednom od najpopularnijih programa za komponiranje glazbe, Logic Pro X-u. Poput Final Cuta, i ovo je Appleova zadana aplikacija koja lako može biti konkurencija velikim imenima poput Abletona ili Pro Toolsa. Iskreno, nitko od nas nije stručnjak za glazbu i još nikada nismo ovako detaljno upotrebljavali ovakve aplikacije.

U ovoj smo usporedbi željeli vidjeti koliko puta možemo svirati istu snimku istovremeno prije no što nas sustav upozori na preopterećenje procesora. Nismo očekivali ovakvu razliku, ali novi MacBooki Pro suvereno su dominirali. Za ovaj smo test odabrali Evan Logic Multicore Benchmark, ako ste možda čuli za njega.

Bilo je nevjerojatno – 15-inčni model dosegnuo je preopterećenje sa 165 pjesama, što odgovara kapacitetu 12-jezgrenog Maca Pro. 15-inčni model iz 2016. mogao je dosegnuti tek 80 pjesama, što znači da je novi model dvostruko snažniji u ovom pogledu. Kao da to nije dovoljno, 13-inčno računalo sjelo je na drugo mjesto s 48% više pjesama na istim postavkama. Tu dolazimo i do najveće zabilježene razlike prilikom cjelokupnog testiranja, i to između 13-inčnih modela, koja je iznosila 170%.

Presuda

Znali smo da su novi strojevi jako brzi, ali dok smo samo eksportirali videa na njima, nismo mogli znati konkretan porast u performansama. Naši su testovi pokazali da je između dva veća modela generalna razlika od 50%. Ali apsolutnim pobjednikom ovog natjecanja proglašavamo 13-inčni MacBook Pro iz 2018., koji je preoteo zvjezdani status svom većem bratu te više puta porazio oba svoja prethodnika.

Manjeg smo dali Viktoru na trodnevno žestoko testiranje, te je on ostao vrlo iznenađen njegovom snagom u odnosu na uređaje koje već ima. Premda nije pripremio članak s cjelokupnom recenzijom, rekao nam je da je njegov moćni iMac 2012. (koji upravo planira zamijeniti) dva puta izgubio od ovog malog stroja i to u testovima performansi procesora.