MacBook Pro 2018 13″ – pravi Pro | TEST

Konačno su nam stigli novi MacBook Pro uređaji. Odmah smo ih počeli koristiti kako bismo vidjeli je li njihova izvedba zaista tako dobra kako je Apple obećao da će biti. Bili smo zaista zadovoljni!

Apple je napravio zaista odvažan korak 2016. i radikalno promijenio MacBook Pro liniju proizvoda. Ta promjena nije imala utjecaja samo na dizajn, već i na komponente poput tipkovnice (Butterfly mehanizam), broj i kvalitetu priključaka i transformaciju klasične funkcijske trake u Touch Bar.

S druge strane, to nije bilo potrebno jer su prethodni MacBook Pro uređaji radili odlično, ali uvijek ima mjesta za poboljšanje. Baš kao što je i bilo za očekivati, korisnička baza je bila podijeljena: bilo je onih kojima su se odmah svidjeli, a bilo je i onih koji su prezirali Appleov novi smjer.

Kritizirajući glasovi su se uglavnom čuli zbog omjera cijene i vrijednosti, međutim ni USB-C priključci, Touch Bar i nova tipkovnica također nisu mogli osvojiti mnoga srca. Potpuno je nepotrebno raspravljati o cijeni. Appleovi uređaji nikada nisu bili jeftini, pogotovo ne u Europi gdje se primjenjuju PDV i rizik tečajne razlike. Sve u svemu, zakoni ponude i potražnje i dalje vrijede: kupcima nitko nije prislonio pištolj na glavu i prisilio ih na kupnju. Ako im se to isplati, kupit će uređaj. Ako nije, onda bi Apple trebao razmotriti svoju strategiju određivanja cijena.

U međuvremenu, kritike izvedbe bila je puno razumnija, iako mislim da je razlog tome zaista neuspješno imenovanje uređaja. Čak i ako osnovni Pro modeli s Touch Barom nisu bili toliko snažni strojevi, modeli vrhunske kvalitete su imali doista lijepu izvedbu. Međutim, bilo je i Pro modela bez Touch Bara koji su imali prilično slabu postavu u odnosu na hardcore upotrebu za koju su dizajnirani. Oni su također spadali u Pro liniju proizvoda, ali kao što smo prethodno spomenuli u našoj recenziji, Pro MacBook terminologija bi bila prikladnija.

Imamo stvarno pomiješane osjećaje kada je riječ o samo USB-C stilu života. S jedne strane, tehnologija je svjetlosnim godinama ispred prethodnih koje je zamijenila. S druge, činjenica je da svijet zapravo nije spreman za USB-C, čak i ako su već prošle dvije godine. To uvelike ograničava profesionalnu upotrebu, ali opremljeni s nekoliko adaptera, možete živjeti potpuni i puni život.

Butterfly mehanizam tipkovnice je zaista samo stvar ukusa. Po mom mišljenju, ako ste se navikli na nju, nećete htjeti ništa drugo, ali mogu prihvatiti činjenicu da se neki korisnici nisu mogli naviknuti na nju. Nepotrebno je reći da volumeni (ili bolje rečeno ton) tipkanja može biti neobičan, ali se lako možete naviknuti na njega.

A koji je razlog tako dugog prologa? Nakon 1 i pol dana intenzivnog testiranja, s ponosom mogu reći da je s 2018 Pro serijom Apple stigao do konačnog odredišta koncepta o kojem su sanjali još u jesen 2016. Dobili smo puno uglađeniji MacBook u ruke koji se riješio svih osnovnih problema i nikada ne pravi kompromise, baš kao što je to Apple zamislio prije 2 godine.

Evo detaljnog testa s naglaskom na sve pojedinosti koje se smatraju važnima vezano za poboljšanja trenutne MacBook Pro linije proizvoda.

Izvedba

Trenutni facelift koji se uglavnom sastoji od poboljšanja ispod haube, nije promijenio puno u vidu dizajna. Osim rešetki zvučnika, koje su nekoliko milimetara duže, nema nikakve razlike u usporedbi s MacBook Pro uređajima iz 2017. Međutim iznutra! U ovim uređajima, Apple je uključio 8. generaciju Intelovih Coffee Lake procesora koji su jednaki najvišoj tehnologiji. Da i ne spominjemo one dvije dodatne jezgre koje su dodane i manjim i većim uređajima. To je vodilo do ažuriranja izvedbe kakvu nismo vidjeli u proteklih 7 godina.

Apple je obećao nadogradnju od 70% u odnosu na prošlogodišnje modele, ali prema ranim Geekbenchovim rezultatima, u slučaju 13” modela višejezgrena izvedba bi mogla dosegnuti 80%. Uređaj koji sam testirao je imao “samo” 2.3 GHz i5 procesor s 8 GB LPDDR3 RAM-a. Čak je i to bilo dovoljno da osjetim stvarnu nadogradnju izvedbe u usporedbi s mojim 2017 Pro uređajem s 2.3 GHz procesorom.

Vrhunska konfiguracija za 13” model sastoji se od 2.7 GHz, 4 jezgre, 8. generacije Intel Core i7 procesora (s Turbo Boostom do 3.8 GHz) i 16 GB 2133 MHz LPDDR2 memorije koja lako može poraziti osnovne 15” modele iz 2017. Pogledajmo Benchmark rezultat.

U ovom trenutku ne možemo zanemariti rastući problem koji se odnosi na smanjenje izvedbe MacBooka Pro (uglavnom 15” modela opremljenih s i9 procesorom) zbog pregrijavanja. Uzaludno je poricati prisutnost takozvanog termalnog reguliranja. Ali u slučaju lakše upotrebe, kao što je moja, nisam uspio replicirati ovaj fenomen. To u osnovi nije Appleova krivnja, već samo fizika te zahvaća i druga računala.

U ovoj trenutnoj točki tehnološkog poboljšanja, moramo se nositi s time. Da, primjena drugog sistema hlađenja bi riješila problem, ali bi se onda morali pozdraviti s tim predivnim dizajnom koji čini Apple time što je. Iako ovaj problem nije dovoljan kako bismo pomislili da ovo nisu najsnažniji MacBook Pro uređaji ikada s istim lijepim dizajnom.

Tipkovnica

Ništa spektakularno, ali stvarno vrijedna nadogradnja, predstavljanje treće generacije tipkovnice s Butterfly mehanizmom. Iako prilikom upotrebe daje isti osjećaj kao i njene prethodne verzije – zaista kratki pokreti tipki, LED pozadinsko osvjetljenje, itd. -, iznutra je došlo do značajnijih promjena.

Apple je ispod tipkovnice umetnuo tanki sloj silikona. Kao što se ispostavilo iz dokumentacije koja je procurila, njegova glavna funkcija je zadržati onečišćenja – mrvice, kavu, Caesar salatu – izvan tipkovnice, i onemogućuje lijepljenje tipki. Imajući na umu da je Apple morao pokrenuti zasebni program servisa kako bi riješili ovaj problem, to je postao vrlo važan aspekt.

Također, tipkanje je postalo tiše zbog toga. Isprva nisam bio siguran je li zaista tiše ili je to samo neka vrsta placebo učinka, ali nakon jednog dana korištenja, ponosno mogu reći da je zvuk kuckanja postao tiši. Silikonski sloj također štiti vaš uređaj od izravnog kontakta s različitim tekućinama i može učiniti šanse za preživljavanje još višima.

True Tone

Apple je predstavio svoju novu tehnologiju zaslona nazvanu True Tone 2016. godine zajedno s 9.7” iPadom Pro. Od tada, True Tone je uključen i u kasnijim iPadima Pro, iPhoneu 8, iPhoneu 8 Plus i iPhoneu X, te najnovijim MacBook Pro uređajima.

Stvari rade potpuno isto kao i na drugim mobilnim uređajima: sustav pokušava prilagoditi tonove zaslona okolini u kojoj se nalazite, čineći ga prirodnijim. U osnovi, govorimo o dinamičnom Night Shift načinu rada sa svim njegovim pozitivnim i negativnim atributima. Ne kažem da je ključna prodajna točka, ali sve u svemu, dobro ga je imati u MacBooku.

T2 čip, Bluetooth 5.0

To je istina za T2 čip i 5.0 verziju Bluetootha. Već smo vam rekli za nekoliko prednosti T2 čipa. Najimpresivnija funkcija koja ovdje pripada je ‘Hey Siri’ funkcija kojom upravljate glasom, ali i naprednije sigurnosne postavke su također važne.

Bluetooth 5.0 također ima nekoliko nevjerojatnih trikova, ali nažalost oni rade isključivo s dodatcima koji koriste ovaj standard. Na primjer, svi audio uređaji komuniciraju putem Bluetooth Low Energy, što je korisno za bateriju. Ali najvažnija nova funkcija Bluetootha 5.0 je značajka pod nazivom Dual Audio.

To omogućava izvoru emitiranje istog audio signala na dva različita uređaja u isto vrijeme. Mislim da nema potrebe objašnjavati njegove prednosti. Ovaj standard također čini uslugu bržom, radi na kraćem vremenu odgovora i proširenom dometu. Stvarno smo to čekali i drago nam je da uz iPhone 8, 8 Plus i X, novi MacBook Pro uređaji također podržavaju ovu značajku.

Što je ostalo isto…

Osim svih tih novih i sjajnih značajki, Apple je mnoge ostavio netaknutima. Jedna od njih je i Touch Bar koji sam upravo bolje upoznao. Očito, isprobao sam ga i prije ali nisam imao priliku koristiti ga na duže staze. Nakon 1 i pol dana korištenja, prilično sam iznenađen svim negativnim komentarima.

Ne bih rekao da je zaista vrijedan dodatnog novca, ali u osnovi, OLED traka radi sasvim dobro. S jedne strane, daje tipkovnici moderan izgled i čini mnoge stvarno korisne funkcije još jednostavnijima za korištenje. Mislim da kada bih ga počeo koristiti na profesionalnoj razinu, uskoro bi mi nedostajao. Jedina stvar koja mi je smetala je to da sam stalno pritiskao ‘escape’ jer se moj mali prst odmarao na ESC-u, ali prilično sam siguran da bih mogao napustiti tu naviku.

Situacija s priključcima se uopće nije promijenila – kao što je i bilo za očekivati. Nakon 2 godine upotrebe, nema Boga koji bi mogao natjerati Apple da promijene mišljenje o izgonu čitača SD kartica, MagSafe punjača ili klasičnog USB adaptera. Već smo prošli prvi šok, tako da zaista nije vrijedno spomena. Ali važan aspekt je da sada sva 4 priključka na 13” modelu podržavaju Thunderbolt 3, a ne samo 2.

Sažetak

Kao konačnu misao mogu samo ponoviti ono što sam već rekao: ovo ažuriranje je učinilo MacBook Pro liniju proizvoda onime što bi trebala biti. Zahvaljujući poboljšanju izvedbe, 13” model ušao je u ekskluzivnu ligu uređaja koji se preporučuju za profesionalnu upotrebu. T2 čip, True Tone zaslon i Bluetooth 5.0 se čine kao dodatci koji zapravo imaju ogroman utjecaj na svakodnevnu upotrebu.

Treća generacija Butterfly tipkovnice je lijep primjer kako se početni problemi poput glasnog zvuka prilikom tipkanja i tipki koje se lijepe mogu biti riješeni unutar samo 2 godine od predstavljanja koncepta.

Naposljetku, sve glavne značajke ostale su nepromijenjene. Nema dodatnih priključaka, a Touch Bar se nije nimalo promijenio. Cijene su također ostale iste. Imajući na umu da ovo ažuriranje nije uobičajena vrsta povećanja performansi od 10%, to je zaista lijepo iznenađenje. Apple je jednostavno mogao podići cijene zbog toga, ali nije. I koliko je to bila dobra ideja…

Sve u svemu, potpuno sam zadovoljan s novim uređajem koji je postao bolji. Mogu se samo nadati da će sva ostala ažuriranja biti ista u budućnosti…