Za što je 6-jezgreni Mac mini stvarno dobar 2018.?

Donosimo vam usporedbu modela kako bismo provjerili za što je 6-jezgreni Mac mini zbilja koristan danas.

Evo kratkog podsjetnika za one koji nisu čitali naše testove. Naime, nakon povratnih informacija naših čitatelja, izradili smo čitav test na temelju kojeg ocjenjujemo sve uređaje koje isprobavamo, tako da svi koji razmišljaju o kupnji novog Appleovog uređaja dobiju što detaljnije informacije.

Dakle, provodimo 3D testove, provjeru sintetičkog i stvarnog GPU-a, te analiziramo rad kamere i zvučne sposobnosti uređaja. Na rezultatima koji su relevantni za ovaj članak možemo zahvaliti našem Viktoru Kádáru/ K1l1m6n-u koji je odradio čitavo renderiranje i dao nam podatke za čas.

Viktor je najpoznatiji po svojim prekrasnim konceptima, a za nas je zamislio MacBook Pro budućnosti, te dizajnirao Mac mini i iPade Pro. Možete ga pratiti na Instagramu, Behanceu i iMagazinu. Krenimo sada na posao!

U zadnjem smo testu zaključili da performanse 4-jezgrenog Maca mini nisu baš spektakularne. Međutim, što uopće možete očekivati ako kupite najjeftiniji uređaj u Appleovoj aktualnoj ponudi? Mac mini je savršen za uredske zadatke, ali ne one preteške. Zapravo, njegove su performanse slične onima MacBooka Pro iz 2016.

Premda se u svakom pogledu pokazao boljim od 13-inčnog modela iz 2016., osjetno je zaostajao za 15-inčnim modelom iz iste godine. Uspio ga je nadmašiti samo u eksportiranju slika iz Lightrooma. Ipak, i dalje se radi o uređaju s najboljim omjerom cijene i kvalitete u Appleovoj proizvodnoj paleti. Ali što je sa 6-jezgrenom i5 verzijom?

Očekivali smo sasvim drugačije rezultate i nismo se razočarali – štoviše, brojke koje smo otkrili potpuno su nas iznenadile.

3D slike

I ovom smo prilikom upotrebljavali Keyshot Pro 7 te isti render Watcha (koji je i dalje dostupan za preuzimanje ako samo želite testirati svoje računalo). Radili smo s istom rezolucijom i TIFF izlaznim formatom, a brzinu uzorkovanja postavili smo na 64. Na kraju je 6-jezgreni Mac mini bio minutu sporiji od 15-inčnog MacBooka Pro iz 2018., te je postigao drugi najbolji rezultat među računalima koja smo do sada testirali.

Solidan početak, ponajviše zato što ovo drugo računalo ima i7 procesor. Međutim, Mac mini je bio osjetno bolji od 13-inčnog MacBooka Pro koji ima sličnu konfiguraciju.

3D animacije

I dalje smo se držali testiranja performansi CPU-a s Keyshotom. Moramo nadodati da smo tijekom oba testa 3D performansi provjeravali isključivo performanse CPU-a, jer Keyshot ne upotrebljava GPU tijekom renderiranja. Postavke su ostale iste, te i dalje možete pristupiti testnim datotekama kako biste sami provjerili konfiguraciju svog računala.

Mac mini opet je završio na drugom mjestu, a razlika od 15% u odnosu na ovogodišnji osnovni model 15-inčnog MacBooka Pro ostala je jednaka. Međutim, u usporedbi s 4-jezgrenim 13-inčnim modelom MacBooka Pro, mini je 30% snažniji. Također smo primijetili da je zagrijavanje puno drugačije nego u 4-jezgrenom modelu – čak i kada je clock speed isti, temperatura procesora stagnira oko 90-95°C.

Grafičke performanse

Osim sintetičkih testova, malo smo se igrali, te dobili zapanjujuće rezultate. Nismo uludo trošili vrijeme na Diablo 3. Verzija sa šest jezgri imala je slabije performanse od modela s četiri jezgre. U teoriji, rezultati bi trebali biti isti jer oba računala imaju isti integrirani GPU. Testovi Unigine Heavena pokazali su razliku od samo nekoliko bodova. Naš Mac mini osvojio je 533 boda, dok je slabija verzija imala 521 bod, što je zanemariva razlika.

Međutim, slabija je verzija u prosjeku imala 16 fps-a, u usporedbi s postojećih 9.7, a maksimalni fps bio je isti kao i ranije. Dok smo igrali Diablo, nije bilo velike razlike između ta dva modela, ali onaj s četiri jezgre ipak je bio malo bolji. S jedne strane, K1l1m6n smatra da je problem u višoj temperaturi, jer su CPU i GPU u istom dijelu kućišta kod oba modela, te imaju isti sustav hlađenja. S druge strane, CPU uzima 75 W snage umjesto 65 W, što znači da je GPU malo zakinut, pa je to moglo dovesti do slabijih performansi.

Eksportiranje u Lightroomu

Iako smo tijekom testiranja 4-jezgrene verzije zaključili da Mac mini nije prava radna jedinica, stvari su sasvim suprotne u slučaju 6-jezgrene verzije. To bi računalo moglo savršeno zadovoljiti potrebe svih koji rade s programima poput Logic Pro i Pro Tools. Ali pogledajmo kako se nosi s fotografijama.

Opet smo imali iste postavke i provjerili koje računalo može brže obraditi 500 slika visoke rezolucije. Baš kao i u slučaju eksportiranja videa, brzina pisanja SSD-a bio je ključan čimbenik. A s obzirom na to da je najmanja veličina prostora za pohranu kod 6-jezgrenog modela dvostruko veća nego kod 4-jezgrenog, taj model ima i malo veći SSD. Zahvaljujući tome, to je računalo brže u nekoliko aspekata.

Naime, Mac mini je uspio eksportirati slike za 6 minuta i 49 sekundi. Ovogodišnji 15-inčni MacBook Pro bio je gotov za 6 minuta i 17 sekundi, a 4-jezgrenom modelu trebalo je 8 minuta i 36 sekundi.

Logic Pro X

Na kraju našeg testiranja, provjerili smo i performanse 6-jezgrenog Maca mini s pokrenutim Logicom Pro X. Iste testove možete napraviti i u Pro Toolsima ili FL Studiju, jer se tako samo provjerava sirova snaga procesora. Ovogodišnji 15-inčni MacBook Pro bio je najbolji, gotovo se približavajući razini 12-jezgrenog Maca Pro iz 2013. Možda se radi o starijem hardveru, ali 12 jezgri je 12 jezgri.

Drugim riječima, radi se od 165 simultano aktivnih traka. A što može Mac mini? Pogledajmo grafikone.

Dakle, ukupno 152 trake prije preopterećenja sustava. Iznenađeni? Mi jesmo. Je li nam drago? Naravno!

Presuda

Što možemo reći? Model Maca mini sa šest jezgri ima odličnu konfiguraciju. Solidno prati 15-inčni MacBook Pro iz 2018. koji je dvostruko skuplji. Iako mu je cijena veća od cijene 4-jezgrenog Maca mini, za tu razliku dobivate dvostruko veći SSD i znatno bolje performanse. A poznavajući Appleove sulude cijene za dodatan prostor za pohranu, kupnja 6-jezgrenog modela čini se pametnim izborom.

Ipak, nemojte zaboraviti da ovaj uređaj traži vanjske dodatke, poput zaslona. Ako ih imate već sve, onda bih se usudio reći da je 6-jezgreni Mac mini iz 2018. najbolja opcija u Appleovoj postojećoj ponudi proizvoda.